RS prisiljena na interventni otkup junadi

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2019. u 21:59
Osiguran milijun eura za otkup/ Damir Špehar/PIXSELL

Stočari tvrde da je do viška stoke došlo zbog nekontroliranog uvoza junećeg mesa.

Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, najavilo je da će subvencionirati interventni otkup junadi u RS i tako pomoći proizvođačima da prodaju tržišni višak stoke, pišu Nezavisne novine.

Poljoprivrednici, međutim, smatraju da je višak nastao zbog prekomjernog uvoza junećeg mesa te da najavljena mjera neće trajno riješiti problem. Ministarstvo će osigurati dva milijuna KM (oko milijun eura) za subvencionirani otkup. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, smatra da je interventni otkup mjera koja će poljoprivrednicima riještiti samo trenutni višak junadi.

"Imali smo i interventne otkupe svinja, ali se ništa nije bitnije promijenilo, što znači da je problem u onom na što stalno ukazujemo, a to je prekomjerni i nekontrolirani uvoz koji guši našu poljoprivrednu proizvodnju", objasnio je Marinković. Iako je nedavno bilo riječi o tome da neformiranje vlasti u BiH koči izvoz junadi u Tursku, zbog čega je nastao višak, Marinković ističe da je to samo trenutni problem, dodajući da je sistemski problem u prekomjernom uvozu i da to traje više od deset godina.

Prema njegovim riječima, kada bi imali uredno tržište i dobar plasman, poljoprivredni proizvođači bi za kratko vrijeme podigli prozvodnju i podmirili domaće potrebe u obujmu većem od 70 posto, kada je riječ o svinjskom i junećem mesu. I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, tvrdi da je višak junetine nastao zbog prekomjernog uvoza, a Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, smatra da je interventni otkup trebalo organizirati još prije četiri mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close