RS ponovno traži kupca za 65% dionica rudnika Ljubija

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2018. u 22:00
Rudnik raspolaže s oko 20 milijuna tona kvalitetne željezne rude/FOTOLIA

Među suvlasnicima Israeli Investment Groupa je kćer savjetnika i prijatelja predsjednika RS Milorada Dodika.

Investicijsko-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pripremila je prijedlog osnovnih elemenata za organiziranje posebne dražbe na burzi za prodaju državnih dionica u Rudniku željezne rude Ljubija iz Prijedora.

Izvor Glasa Srpske iz vlade RS ističe da će IRB najvjerovatnije kupcima ponuditi 64,99% dionica koje ima Akcijski fond RS, koji djeluje u sklopu IRB-a.

"U paketu se vjerovatno neće naći oko 15% dionica, koliko imaju Fond za restituciju i Penzijski rezervni fond RS, jer je i 65% dionica Akcijskog fonda dovoljno da bude uspostavljena dominantna vlasnička struktura", kaže sugovornik Glasa Srpske, objašnjavajući da je teško procijeniti po kojoj će cijeni biti ponuđen paket državnih dionica prijedorske tvrtke, jer je posljednja po kojoj je trgovano na Banjalučkoj burzi za trećinu niža od knjigovodstvene vrijednosti. Prema procjenama, na području RŽR Ljubija nalazi se oko 20 milijuna tona kvalitetne željezne rude. 

Ne bave se rudarstvom
"Rudnik raspolaže značajnim rezervama željezne rude i to će u najvećoj mjeri i odrediti po kojoj cijeni će biti prodan paket dionica", kaže sugovornik lista, dodajući da će biti zanimljivo vidjeti hoće li se ponovno natjecati ArcelorMittal iz Prijedora i Israeli Investment Group. Evgenij Zotov, direktor Israeli Investment Groupa i jedan od suvlasnika, potvrdio je da će ta kompanija sudjelovati na dražbi.

Glavni direktor ArcelorMittala Mladen Jelača rekao je da mu nisu poznati detalji prodaje i da će tek kada vlada donese odluku o uvjetima dražbe ArcelorMittal zauzeti stav o sudjelovanju u trci. Narodna skupština RS u svibnju prošle godine nije podržala odluku vlade da 64,99% dionica Ljubije proda Israeli Investment Groupu za 92 mil. KM (oko 368 mil. kn), iako je ta ponuda za gotovo 30 mil. KM bila viša od ponude ArcelorMittala, koji već posluje u zajedničkom poduzeću s Ljubijom. Glavna zamjerka izboru Israeli Investment Groupa bila je da se kompanija, za razliku od ArcelorMittala, ne bavi rudarskom proizvodnjom.

Sumnjive veze
Prema pisanju portala Capital.ba suvlasnici tvrtke Israeli Investment Groupa su kćer Aria Livnea, prijatelja i savjetnika predsjednika Srpske Milorada Dodika i Boško Šušnjar, vlasnik tvrtke Eko Bel, koja je dobila velike kredite od IRB-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close