RS mijenja trasu autoceste da se ne ruše kuće Hrvata

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2019. u 21:59
Projektanti traže novo rješenje/Marijan Sušenj/PIXSELL

Izgradnja prometnica ugrozila 100 domova u Modriči.

Prometne vlasti Republike Srpske razmotrit će mogućnost promjene trase buduće autoceste kako ne bi prolazila preko više stotina kuća hrvatskih povratnika u naseljima u općini Modriči u sjevernom dijelu BiH, objavili su mediji u Mostaru. 

O problemu hrvatskih povratnika iz naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u Modriči razgovarali su Josip Jerković, potpredsjednik RS-a, Neđo Trninić, ministar prometa i veza i Davor Čordaš, izaslanik u klubu Hrvata Vijeća naroda.  Hrvatski povratnici nedavno su upozorili kako bi se izgradnjom trase autoceste od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom trebalo srušiti više od 100 obiteljskih domova u Modriči. 

Oni su se na javnoj raspravi usprotivili takvome prijedlogu trase autoceste u čemu su ih podržali hrvatski politički predstavnici. Josip Jerković pojasnio je kako je premijer toga entiteta Radovan Višković odobrio projektantima dodatno vrijeme kako bi se u hrvatskim naseljima u Modriči uvjerili u štetnost i nepravilnost predloženog rješenja, te promijenili sadašnju trasu. 

"Dogovoreno je da projektanti usklade stvarno stanje s katastarskim izvodima te da predlože drugo rješenje za trasu autoceste", naveli su iz Jerkovićeva ureda nakon susreta s ministrom Trninićem. Sam ministar Trninić je naveo kako će se sve primjedbe mještana oko nove trase autoceste uzeti u obzir.  "Ako postoje tehničke mogućnosti, obavit će se korekcija trase kako bi se što više izbjeglo rušenje stambenih objekata", naveo je ministar RS. Sudionici razgovora su se usuglasili da se nakon ispitivanja svih varijanti buduće autoceste održi novi sastanak ovih dužnosnika zajedno s predstavnicima Hrvata povratnika u Modriči. 

Komentirajte prvi

New Report

Close