RS ima priliku postati vodeći proizvođač soje

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2015. u 22:00
U BiH gotovo idealni uvjeti za sadnju organske žitarice

Soja se u svijetu uzgaja na 111 milijuna hektara, a Europska unija uvozi ogromne količine.

Republika Srpska ima velik potencijal i agroekološke uvjete za proizvodnju organske soje, čime će se znatno smanjiti i uvoz genetski modificirane soje u BiH i nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, rečeno je na manifestaciji "Dani polja soje" u Banja Luci.  

Direktor Poljoprivrednog instituta Vojislav Trkulja rekao je, pišu Nezavisne novine, da je ova ustanova s Udrugom Dunav soja kreirala mrežu pokusa na kojima se eksperimentira sa različitim sortama, rokovima i gustoćom sjetve, te različitim kombinacijama herbicida. "Soja se u svijetu uzgaja na 111 milijuna hektara i EU uvozi ogromne količine ove kulture. I BiH uvozi mnogo, jer je ona osnovna proteinska biljka, zbog čega smatramo da imamo velike šanse povećati površine na području Republike Srpske i da naši proizvođači ostvaruju visoke prinose i imaju ekonomsku korist", naveo je Trkulja. Prema njegovim riječima, soja je izuzetno zahvalna i u plodoredu i ostavlja značajne količine dušika u zemljištu, a Republika Srpska ima izuzetan potencijal i agroekološke uvjete .

"S obzirom na to da sve proizvedene količine imaju poznate kupce, ovo je izuzetna šansa", rekao je Trkulja. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Kovačević rekao je da je resorno ministarstvo početkom godine s predstavnicima Dunav projekta dogovorilo određene mjere podrške, pri čemu je poticajima obuhvaćena i proizvodnja soje. "Ove godine planirali smo podršku od dodatnih 15 posto prosječne tržišne cijene za soju koja je proizvedena u okviru ovog projekta, a svi proizvođači koji budu ušli u ovaj projekt imaju siguran plasman", rekao je Kovačević. Dodao je da će podrška proizvodnji soje i dalje ostati na snazi i izrazio očekivanje da će se u narednom periodu povećati broj proizvođača, a samim tim i zasijane površine pod sojom.

"Ovo je dobar oblik prenošenja znanja i prilika da se svi upoznamo sa stanjem na terenu, imajući u vidu činjenicu da su ova i prošla proizvodna godina bile veoma teške", rekao je Kovačević. Pomoćnik ministra znanosti i tehnologije Siniša Marčić izrazio je očekivanje da će se s pomoću projekta Dunav soja" razviti svijest o mogućnostima uzgoja organske soje, koja predstavlja veliku proizvodnu šansu za RS. "Obzirom na to da se čak 97 posto potreba u Europi zadovoljava iz uvoza, najčešće iz Južne Amerike, odakle po pravilu dolazi genetski modificirana soja, koja ne nailazi na dobar prijem, od ovoga se može napraviti jedna veoma korisna simbioza za cijelo društvo", rekao je Marčić.

Pomoćnik direktora Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo Novi Sad Svetlana Balašević Tubić istakla je da ova ustanova podržava projekt Dunav soja kako bi zemlje podunavskog regiona proizvele dovoljnu količinu sirovine za njihovu prerađivačku industriju. Šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta Miloš Nožinić rekao je da soja na njihovom oglednom polju izgleda izvrsno iako je ovo ljeto bilo najtoplije u meteorološkoj povijesti Banja Luke. 

Svi uvoze

BiH pokriva oko 6%

Predstavnik Udruge Dunav soja za BiH Radomir Prodanović rekao je da RS i BiH imaju ogromne potencijale za proizvodnju soje, koji su vrlo malo iskorišteni. "U BiH postoji oko milijun hektara obradivog zemljišta, od čega se obrađuje oko 550.000, a agroekološke uvjete osigurava sigurno najmanje 50 do 70 tisuća hektara zemlje, uglavnom uz Savu i Drinu", rekao je Prodanović. Dodao je da Europa uvozi oko 35 milijuna tona zrna soje i sačme, a BiH oko 80.000 tona, te da se iz vlastite proizvodnje zadovoljava oko 2,5% potreba EU i oko 6% potreba BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close