RS dobiva prvu vjetroelektranu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2015. u 22:00
Za početak rada bit će potrebne tri i pol godine

Vjetroelektrana Hrgud imat će snagu od 48 megavata, a koncesijska naknada iznosit će 3,6% od ostvarenog prihoda.

Republika Srpska će u nekoliko sljedećih godina godina realizirati projekt izgradnje vjetroelektrane Hrgud, koja će se nalaziti u općini Berkovići u Hercegovini, prvi takve vrste u sustavu Elektroprivrede RS (ERS). Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenju vjetroelektrane, na razdoblje od 50 godina, potpisan je između Petra Đokića, ministra industrije, energetike i rudarstva RS i Branislave Milekić, direktorice ERS-a.

Koncesijska naknada iznosit će 3,6 posto ostvarenog prihoda. Vjetroelektrana Hrgud imat će instaliranu snagu od 48 megavata, sa 16 vjetroturbina s po tri megavata. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na 125,730.532 KM (oko 64 mil. eura) i većim dijelom bit će financirana kreditom njemačke KfW banke. "Ranije provedena detaljna istraživanja pokazale su da postoje dovoljne količine vjetra na tom lokalitetu i da je moguće graditi ovakve energetske objekte", rekao je Đokić.

 

64milijuna

eura ukupna je vrijednost investicije u vjetroelektranu Hrgud

Prema njegovim riječima, realizacija projekta ići će kroz tri faze, u prvoj će se obaviti dodatna istraživanja, projektiranje i pribavljanje potrebnih dozvola, u drugoj fazi slijedi izgradnja, a u trećoj korištenje objekta i puštanje električne energije u mrežu. Branislava Milekić rekla je da će vjetroelektrana Hrgud proizvoditi manje od jednog postotka energije koju proizvodi Elektroprivreda RS, ali da je izgradnja značajna zbog povećanja dijela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji.

Bit će potrebne, prema njenim riječima, ukupno tri i pol godine za izradu potrebne dokumentacije, izgradnju i probni rad vjetroelektrane.  KfW banka je 2012. godine osigurala 600.000 eura donatorskih sredstva na temelju kojih su započeta istraživanja osobina vjetra na pet obećavajućoh lokacija u Hercegovini. Preliminarne studije pokazale su da je upravo Hrgud jedna od najperspektivnijih lokacija. Ugovor će se zaključiti u sklopu Ministarstva financija RS, a odnosi se na 60 milijuna eura i podrazumijeva financiranje projekta vjetroelektrane instalirane snage 48 megavata. ERS tvrdi da je kadrovski i na druge načine potpuno osposobljen za realizaciju takvog projekta. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


to se i ja pitam. svaka 3-ća vijest ima veze sa srbijom. otkud sad toliki interes?

pa nemaju novinari pojma o ostalim susjedima, pa tepu samo o Srbiji, možda i sjede tamo, a u Mađarsku im se ne da preskakati žicu

RS -jeli to srpski dio Bosne i Hercegovine nastao na genocidu? Začuđuječe je kako naši medijski poltroni brzo priznaju rezultate agresije!


PD ,

zašto ste toliko opsjednuti Yugokomšijama s Balkana ?

Okrenite se malo prema EU i Regiji Jadran – Baltik.

pero, sve je to pitanje ponude i potražnje.

Pošto Hrvati ne ulažu u Hrvatsku, ni u regiju Jadran-Balkan , već samo u Srbiju…

Normalno da se Poslovni dnevnik tome prilagodio.

to se i ja pitam. svaka 3-ća vijest ima veze sa srbijom. otkud sad toliki interes?

New Report

Close