RS Austrijancima otpisala sve dugove

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2018. u 21:59
Kompanija Austrojet je samo pola godine letjela između Banja Luke i Salzburga

Nakon što je dobio subvencije Austrojet nije obavio dogovorene letove, novac nije vratio, a kompanija je prodana.

Vlada Republike Srpske dala je suglasnost Ministarstvu prometa i veza RS da austrijskoj zrakoplovnoj kompaniji Austrojet otpiše 153.497 KM (oko 614.000 kuna) duga koji je nastao 2008. godine, jer su iscrpljene sve pravne mogućnosti za njegovu naplatu.

Riječ je novcu koji je ministarstvo uplatilo prijevozniku iz Salzburga kao avans za mali broj putnika na liniji Banja Luka – Salzburg, a za letove koji nisu realizirani, javlja portal SEEbiz. Jedan od uvjeta za otvaranja te linije bio je da ako se proda manje od 37 karata po letu RS nadoknadi prijevozniku iznos od 109 eura po zrakoplovnoj karti.  Nakon uplate od 74.472 eura, letovi nisu održani, a uplaćena sredstva nisu vraćena. Ministarstvu nije preostalo ništa nego da se obrati sudu u Salzburgu, što su učinili godinu dana kasnije, a sud je prihvatio tužbeni zahtjev. 

U međuvremenu, dužnik je prodao tvrtku, promijenio prebivalište i ne zna se gdje je sada. Suradnja RS s Austrojetom trajala je samo pola godine, a ta kompanija je od vlade RS za subvenciju realiziranih letova dobila oko milijuna maraka. 

Nakon što su linije ukinute zbog nerentabilnosti, a suradnja s austrijskim prijevoznikom završena, počeli su se problemi za banjalučki aerodrom. Ugašena je i linija Banja Luka – Ljubljana, nakon 15 mjeseci.

Za subvencije je izdvojeno 1,8 milijuna maraka, jer je na letu koji je obavljala Adria Airways u prosjeku bilo pet putnika u jednom pravcu. Usto, nadležni su 2013. odbili ponudu o suradnji s Wizz Airom jer su Mađari tražili subvencije unaprijed i jamstvo da će vlada pokrivati moguće gubitke kompanije. Konačno je Ryanair, najveći europski niskobudžetni prijevoznik najavio dolazak na banjalučki aerodrom ove jeseni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close