Ronilac dobrovoljno istražuje zagađene brazilske rijeke

Autor: The New York Times , 30. prosinac 2012. u 22:00
José Leonídio Rosendo dos Santos istražuje dubine smrdljivih rijeka Sao Paula

Vode Sao Paula prepune sablasnih i bizarnih predmeta.

Rijeke Tiete i Pinheiros, koje protječu ovom metropolom sa 20 milijuna stanovnika u određenim dijelovima toka razmjerno normalno protječu, no na određenim dijelovima su iznimno spore. Najljepši opis njihove boje bio bi pepeljasto sivi.

A miris, koji podsjeća na pokvarena jaja, kod prolaznika zna izazvati mučninu. José Leonídio Rosendo dos Santos u obje rijeke zaranja već 20 godina. Uglavnom ga unajmljuju za čišćenje odvoda, pa tako on dobro poznaje mutne dubine rijeka Tiete i Pinheiros, koje simboliziraju ekološku degradaciju Sao Paula koja traje već nekoliko desetljeća. Popis predmeta koje je iz njihovog mulja i blata izvukao na površinu bizaran je i sablastan. Na tom popisu nalaze se stvari među kojima su kovčeg sa 2000 dolara, pištolji, noževi, štednjaci i hladnjaci, nebrojene automobilske gume, pa čak i kovčeg s raspadnutim ostacima raščetvorene ženske osobe. "Nakon toga prestao sam tražiti kovčege", kaže dos Santos. Dos Santos (48), koji se ronjenjem počeo baviti da bi namaknuo sredstva za svoj hobi, surfanje, svojim je poslom postao i ugledan i zloglasan kod stanovnika ovoga okorjeloga velegrada. Na prometom zakrčenoj autocesti koja prolazi uz obale navedenih rijeka, neki se vozači zaustavljaju i fotografiraju ga kada vide da se sprema za zaron. Domaćini raznoraznih emisija dive se njegovoj hrabrosti. Jedne su ga ovdašnje novine, opisujući njegov izgled u futurističkoj ronilačkoj opremi, usporedile s "japanskim superjunacima". Dio fascinacije dos Santosom i njegovim poslom temelje ima u tome kako stanovnici Sao Paula vide svoje rijeke. Povjesničar Janes Jorge u knjizi o povijesti najveće gradske rijeke Tiete podsjeća da su je stanovnici ovoga grada još sredinom prošloga stoljeća obožavali te se u njezinim vodama kupali, na njoj održavali veslačka natjecanja i pecali ribu.

A onda se Sao Paulo naglo proširio i postao jedan od najvećih gradova na svijetu. Stanovnici su se preselili u visoke građevine, zatvorene enklave i sve raširenije sirotinjske četvrti. Tvornice su otpad počele odvoditi u rijeke. Četvrti u procvatu širile su se bez osnovnih kanalizacijskih sustava te je sav otpad počeo odlaziti u rijeke Tiet? i Pinheiros.Te rijeke u suvremenoj brazilskoj popularnoj kulturi su se pretvorile u distopijske predmete poruge. Rock bendovi kao što je Skank skladaju pjesme o naizgled neostvarivom snu čišćenja rijeke Tiet?. Karikaturist Laerte Coutinho osmislio je cijeli strip pod nazivom "Pirati s Tiet?" u kojemu se pljačkaši s te smrdljive rijeke otiskuju i kreću u pljačkaške pohode diljem S?o Paula. Usprkos svemu tome, dos Santos tvrdi da osobno i dalje gaji nadu u nastojanja kojima se navedene vode pokušavaju očistiti. Naime, od 1992. vlasti provode mukotrpno spor projekt čišćenja rijeka Tiete i Pinheiros.Monica Porto, stručnjakinja za očuvanje i upravljanje vodama pri Sveučilištu Sao Paula, tvrdi da četiri milijuna stanovnika i dalje nema pristup sustavu kanalizacije, no da je ostvaren značajan napredak te da se sve više kućanstava priključuje na kanalizacijski sustav grada. Dos Santos, čija mjesečna plaća iznosi oko 2200 dolara, kaže da mu njegovi zaroni omogućuju vrlo rijedak uvid u ovaj zastrašujući grad. "Možda to zvuči pomalo ludo, ali rijeke su najmirnije mjesto u Sao Paulu", kaže.

Simon Romero

Komentirajte prvi

New Report

Close