Roman Abramovič kupuje banku u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2015. u 22:01
S Abramovičem je dogovorena cijena od 3 milijuna eura za KBM, Foto: Reuters

Ruski milijarder pregovara sa slovenskim vlasnikom o preuzimanju srpske banke

Ruski milijarder Roman Abramovič, najpoznatiji kao vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea, želi kupiti kragujevačku KBM banku za tri milijuna eura, piše Blic, pozivajući se na više izvora iz bankarskih krugova. Prema pisanju lista, Nova kreditna banka Maribor (NKBM), vlasnik kragujevačke banke, pregovara s Abramovičem o prodaji 89,53 posto dionica KBM banke, te su s njim dogovorili cijenu od tri milijuna eura.

Blic doznaje da Abramovič o kupnji banke u Srbiji pregovara preko svog londonskog investicijskog fonda Millhouse Capital, kojeg je osnovao 2001. godine

Iz slovenske Nove kreditne banke potvrdili su Blicu da je prodaja njihove banke u Kragujevcu u tijeku, te su objasnili da zbog toga ne mogu da komentirati detalje procesa prodaje, dok u U Narodnoj banci Srbije (NBS) tvrde da ne znaju ništa o kupnji kragujevačke banke KBM. Iz NBS-a kažu da im se za kupnju KBM banke službeno nije obratila niti jedna kompanija.

 

89 posto

dionica KBM-a prodaje se Abramovičevom fondu Millhouse

KBM banka jedna je od manjih banaka u Srbiji, ima 24 podružnice, a na kraju 2013. godine zauzimala je 0,5 posto tržišta u Srbiji i zapošljavala 366 osoba. Tu je godinu KBM banka završila s gubitkom od 734 milijuna dinara. Tada je već bila u vlasništvu Nove kreditne banke iz Maribora, koja je postala njen većinski vlasnik 2010. godine i tako je pripojila svojoj grupi koju čini 14 članica. U međuvremenu, u ožujku 2015. Novu kreditnu banku Maribor, drugu najveću slovensku državnu banku kupio je američki financijski fond Apollo. Za Novu kreditnu banku Maribor Apollo će, prema pisanju Dela, isplatiti oko 200 milijuna eura. Roman Abramovič, inače, česti je gost Jadrana, kojeg ljeti posjećuje s jednim od svojih luksuznih plovila. Prema nekim procjenama, vlasnik je ukupno pet jahti, ukupne vrijednosti 1,5 mlrd. dolara, zrakoplova i helikoptera, umjetnina, brojnih nekretnina u Velikoj Britaniji i drugdje.

U ožujku hrvatski mediji objavili su vijest da Abramovič sigurno kupuje splitski nogometni klub Hajduk. Tvrdilo se da je uprava kluba u tajnosti pregovarala s Abramovičem koji je navodno bio spreman preuzeti 51 posto dionica Hajduka i dokapitalizirati ga s čak 100 milijuna eura.

Slično tome, u rujnu 2013. godine, srpski mediji prenijeli su informaciju da je Abramović spreman uložiti u beogradski nogometni klub Crvenu zvezdu, od koje, kako se pisalo, želi napravio “redovnog sudionikea Lige prvaka”. Međutim, mala zapreka je bilo Abramovićevo vlasništvo nad Chelseaom, jer prema propisima UEFA-e nije dopušteno da jedna osoba bude vlasnik dva kluba koja bi se mogla susresti u Ligi prvaka, Abramovič je u tom slučaju Crvenu zvezdu trebao kupiti preko neimenovanih prijatelja. Od svih tih poslova na kraju nije bilo ništa. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close