Rok istekao, a privatizaciju čekaju još 142 srpske tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2017. u 22:00
U mandatu sadašnjeg ministra gospodarstva Gorana Kneževića prodano samo sedam tvrtki

Iz raznih razloga nije moguće sada privatizirati 111 tvrtki, dok se 25 može, ali kada se pronađu potencijalni kupci.

Iako je rok za završetak privatizacije odavno istekao, na web stranicama srpskog Ministarstva gospodarstva još uvijek se nalaze 142 kompanije koja čekaju novog vlasnika.

Otkad je taj resor preuzeo sadašnji ministar Goran Knežević riješen je status tek 47 tvrtki, od čega ih je samo sedam prodano, dok je 26 završilo u stečaju, piše list Danas.  Za 14 društava postupak je obustavljen, ali nema naznaka kakva će biti njihova sudbina. U međuvremenu, kompanije s popisa Ministarstva gospodarstva gomilaju gubitke, a samo prvih 20 najvećih koja zapošljavaju 35.117 radnika u minusu je prema završnom računu iz prošle godine ukupno 24,38 milijardi dinara (oko 202 mil. eura).

 

50 mil.

€ u gubitku je RTB Bor s tri povezane tvrtke

To je tek za oko 180 milijuna dinara manje nego 2015. kada je gubitak iznosio nešto više od 24,56 milijardi. U to nisu uračunata otpisana dugovanja, "zaboravljene" rate kredita, posebno onih preko Fonda za razvoj, ni oproštene porezne obveze. Najveći gubitaš je miljenik državnog vrha, RTB Bor, koji je s tri povezane tvrtke ušao u minus od ukupno 5,9 milijardi dinara (oko 50 mil. eura). To bi bio napredak u odnosu na 13,7 milijardi gubitka iz 2015. kada se ne bi uračunalo da je sredinom 2016. ta grupa ušla u unaprijed pripremljen plan reorganizacije, zbog čega joj je otpisano više od milijardu eura duga prema državnim vjerovnicima.

 

35 tisuća

radnika zapošljava 20 najvećih tvrtki koje čekaju novog vlasnika

Uz RTB Bor je i grupa poduzeća vlasnički povezana sa Srbijagasom. Popis vodi pančevačka Azotara s minusom od šest milijardi, što je bolje nego godinu ranije kada je gubitak bio 2,6 milijardi dinara. Petrohemija bilježi minus veći od pet milijardi dinara, što je veliki skok u odnosu na 1,4 milijarde minusa iz prethodne godine. I MSK Kikinda je lani povećala gubitak sa 2,2 milijarde iz 2015. na 3,5 milijardi. Problem su i rudnici Resavice, s gubitkom od milijardu dinara unatoč državnim subvencijama.

Za šest kompanija s popisa kojim upravlja Ministarstvo gospodarstva raspisani su natječaji, dok se za preostalih 136 još uvijek analizira mogućnost privatizacije. Od tog broja, utvrđeno je da iz raznih razloga nije moguće objavljivanje natječaja za privatizaciju za 111 tvrtki, dok se za 25 može, ali tek kada se prikupe pisma zainteresiranih kupaca, ili se utvrdi model privatizacije, ili se riješi status imovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close