Rođen europski tenkovski div vrijedan 2 milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2015. u 11:00
Perjanice proizvodnog programa Nextera i Krauss-Maffei Wegmanna su tenkovi, Leclerc i Leopard/FOTOLIA

Ugovor o spajanju bit će potpisan u francuskom ministarstvu obrane čime će biti stvoren europski lider u proizvodnji naoružanja.

Francuski i njemački proizvođači oružja, Nexter i Krauss-Maffei Wegmann (KMW) danas će potpisati sporazum o spajanju čime će biti stvoren europski lider u vojnoj industriji.

Prema priopćenju francuskog ministarstva obrane objavljenom u utorak, ugovor će biti potpisan u Parizu, a njime će biti formirano partnerstvo koje će imati primat u proizvodnji kopnenog naoružanja. Nexter i KMW najpoznatiji su kao proizvođači oklopnih vozila i topničkog naoružanja, a perjanice proizvodnog programa su tenkovi, francuski Leclerc te njemački Leopard 2. Nova, spojena kompanija imala bi sjedište u Amsterdamu, zajedno bi zapošljavala 6000 ljudi, a godišnje bi od prodaje uprihodila dvije milijarde eura.

Inače, o spajanju ove dvije kompanije govori se unazad godinu dana, a napisi su govorili da je za KMW zainteresirana i njemačka tvrtka Rheinmetall, također iz obrambene branše. Spajanje još moraju odobriti nacionalni regulatori, navodi njemački poslovni list Handelsblatt, pa se očekuje da bi najznačajnija fuzija u europskoj vojnoj industriji u posljednjih 10 godina bila kompletirana sljedeće godine. Osim toga, Nexter još očekuje i privatizacija, pošto je u državnom vlasništvu. Ubuduće bi država u toj kompaniji držala polovicu udjela.

Privatizacija je dio paketa zakona koje je u parlament uputio ministar gospodarstva Emmanuel Macron, a koji cilja na veću liberalizaciju tamošnjeg gospodarstva. KMW nema takvih "problema" pošto je u vlasnišvu obitelji Bode. Konsolidacija proizvođača oružja Europu tek čeka, ocjenjuju analitičari. Europska vojna industrija već godinama muku muči sa sve nižim izdvajanjima za obranu članica Europske unije što zahtjeva dodatne uštede u poslovanju.

Prema posljednjim dostupnim podacima Europske obrambene agencije (EDA) iz 2013. godine, izdavajanja za obranu pala su na godišnjoj razini za gotovo jedan posto na 186 milijardi eura. Trend sve nižih izdvajanja traje od 2006., stoji u izvješću EDA-e, a u tom razdoblju izdvajanja su se snizila za 15 posto ili 32 milijarde eura. Iako NATO preporuča izdvajanja do tri posto BDP-a, tek je pet članica EU-a lani izdvajalo više od dva posto. Najviše izdvaja Litva, 2,7 posto, a najmanje Irska, tek 0,5 posto BDP-a. Francuska izdvaja 2,2 posto, Njemačka 1,2 posto, a Hrvatska 1,5 posto. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close