Alibaba otvotio prvi robotizirani hotel s robotima kao recepcionerima, poslugom, konobarima…

Autor: Tomislav Pili , 24. siječanj 2019. u 14:18
U FlyZoo se prijavljuje putem skeniranja lica, a putem skena lica dizalo određuje na koji kat gost ima pristup/REUTERS

Roboti gostima nose ručnike i hranu, a u baru robotska ruka zna smiješati više od 20 koktela.

Internetski trgovac Alibaba otvorio je prvi robotizirani hotel koji znatno smanjuje trošak rada hotelskoj industriji.

FlyZoo hotel nalazi se u neposrednoj blizini Alibabinog sjedišta u gradu Hangzhou, 170 kilometara udaljenom od Šangaja. FlyZoo ima 290 soba, a primarna mu je uloga "tehnološkog izloga" koju Alibaba može ponuditi hotelijerskoj branši u budućnosti. Kako navodi Reuters, u hotel s interijerom holivudskih svemirskih brodova prijavljuje se putem terminala koji skenira lice gosta, kao i njegove dokumente, poput putovnice ili osobne iskaznice.

Gosti s kineskim dokumentima mogu se prijaviti i prije dolaska skeniranjem lica na svom pametnom telefonu. Nakon prijave, lice gosta skenira i dizalo kako bi utvrdilo na koji kat može pristupiti, a vrata sobe također se otvaraju na principu prepoznavanja lica. U sobama pak Alibabina tehnologija glasovnih zapovijedi prilagođava temperaturu zraka, razmiče zastore, pali i gasi rasvjetu, a pomoću glasovne zapovijedi gost naručuju i poslugu u sobu.

Tu pak nastupaju roboti u obliku crnog diska, metar visoki, koji donose hranu, a u kupaonici ostavljaju čiste ručnike. Roboti, ali u obliku kapsule, u hotelskom restoranu poslužuju hranu koju je gost naručio putem hotelske aplikacije. Prepoznavanje lica koristi se za plaćanje u hotelskom baru u kojem robotska ruka – miješa koktele. Prema navodima Reutersa, zna smiješati više od 20 vrsta koktela.

Prilikom odjave, gost mora pritisnuti virtualnu tipku u hotelskoj aplikaciji nakon čega mu se trošak boravka automatski naplaćuje iz Alibabina virtualnog novčanika. Cijene noćenja počinju od 205 dolara. Sustav odmah nakon odjave briše osobne podatke gosta, ističe Andy Wang, izvršni direktor Alibabine tvrtke za hotelske sustave budućnosti. Wang kaže kako u hotelu ne rade samo roboti, već i kuhari, spremačice i recepcionere iako nije otkrio koliko je ljudskih zaposlenika.

Dodaje i kako početna pozitivna reakcija gostiju ohrabruje. Alibaba namjerava otvoriti još nekoliko sličnih hotela, ali prvenstveno će biti namijenjeni zaposlenicima kompanije prilikom poslovnih putovanja u sjedišta Alibabe u Pekingu i Šangaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close