Roboti i dronovi obrađuju Digitalnu farmu

Uz pomoć senzora prati se svaka biljka/Thinkstock Uz pomoć senzora prati se svaka biljka/Thinkstock

Žetvu ili oranje obavljat će samohodni traktori i priključni strojevi kojima se upravlja pomoću GPS sustava tako da im se zada lokacija.

Njive koje obrađuje traktor bez vozača i mali robot koji provjerava potrebe usjeva za dušikom, dio su prve Digitalne farme u Srbiji i regiji otvorene u naselju Krivaja kod Bačke Topole u Srbiji. Osnivač Digitalne farme, Znanstveni institut BioSense iz Novog Sada, u sklopu projekta Antares, koji zajednički financiraju EU i vlada Republike Srbije, u malo bačko selo donosi najsuvremeniju inovativnu tehnologiju u području precizne poljoprivredne proizvodnje.

Na inovativnoj farmi, smještenoj na zemljištu poljoprivredne tvrtke Krivaja, radit će tako inteligentni roboti Lala i Sosa, senzori za određivanje vlažnosti zemljišta i lista i za detekciju trenutnih potreba biljke za dušikom, sonde za elektromagnetsku provodljivost zemljišta, hiperspektralna vizija za rano otkrivanje bolesti biljaka, dronovi za mapiranje terena i praćenje rasta kultura i komunikacijski sustavi za prijenos informacija s njive do servera, odnosno digitalne platforme za praćenje stanja usjeva.

Precizna prognoza vremena
"Digitalna farma treba sve informacijske tehnologije za unaprjeđenje proizvodnje približi ljudima koji se bave poljoprivredom, tako što će se oni uvjeriti kako senzori i roboti funkcioniraju. Cilj je da dođu do toga šta je najbolje za njihovu farmu, bilo da je riječ o velikim kompanijama ili malim proizvođačima", objašnjava Vesna Bengin, direktorica instituta BioSense. Farma će uz fizički dio, strojeve i robote, imati i virtualni dio, s potpuno besplatnom platformom s koje se mogu dobiti podaci o usjevima, precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju i satelitski snimci, pišu Večernje novosti. 

 

2 tisuće

hektara zauzimat će Digitalna farma na zemljištu tvrtke Krivaja

"Zemljište na nijednoj njivi nije jednako. Klasičnim metodama zemljište se negdje previše zagnoji, čime se onečišćuje i rade nepotrebni troškovi, a u nekim dijelovima nema dovoljno potrebnih nutrijenata. Koncept precizne poljoprivrede je da uz pomoć senzora svaka biljka dobije što joj i koliko treba", dodaje Vesna Bengin. Roboti su tu da urade neke poslove umesto ljudi, na primjer, uz pomoć robota s kamerom vidi se da naizgled zrela jabuka još nema maksimalnu količinu šećera i da je bolje pričekati s berbom još koji dan.

Odluka na čovjeku
Više od dvije tisuće hektara na Krivaji nadlijetat će dronovi, opremljeni kamerama koje daju podatke o statusu biljaka, koje se onda obrađuju na najprimjereniji način. Tu su i sonde za elektromagnetsku provodljivost zemljišta koje još prije sjetve pokazuju gdje će prinosi biti manji, a gdje veći. Žetvu ili oranje obavljat će samohodni traktori i priključni strojevi, kojima se upravlja pomoću GPS sustava, tako što im se zada lokacija. Umjetna inteligencija je tu da predloži mogućnosti i rješenja, odnos između rizika i dobiti, ali odluka ovisi o čovjeku. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!