Roboti brišu radna mjesta, ali i stvaraju 5 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2019. u 22:00
Svaki instalirani robot zamjenjuje 1,6 radnika, pokazuju izračuni/REUTERS

Povećanje robotizacije za trećinu u odnosu na sadašnje projekcije povećalo bi globalni BDP za dodatnih 5,3 posto.

Već za 11 godina robotizacija proizvodnje izbrisat će 20 milijuna radnih mjesta, posebno u gospodarstvima koja se oslanjaju na niskokvalificiranu radnu snagu, izračunali su stručnjaci Oxford Economicsa. 

Broj povećan za tri puta
Međutim, zbog istovremenog rasta produktivnosti, globalni BDP godišnje će rasti više nego što vrijedi cijelo njemačko gospodarstvo. Kako stoji u objavljenoj studiji pod nazivom "Kako roboti mijenjaju svijet", u posljednja dva desetljeća broj robota u tvornicama širom svijeta povećan je za tri puta na 2,25 milijuna.  Međutim, idućih godina stopa rasta robotizacije bit će daleko brža, pa se procjenjuje da će do 2030. biti instalirano i do 20 milijuna robota, od čega samo u Kini 14 milijuna.

Tri su razloga za skok robotizacije proizvodnje. Prvi je što je kupnja i instaliranje robota postala jeftinija od troškova ljudskog rada, drugi je što roboti postaju sve sofisticiraniji i sposobniji za složene operacije, a treći je što raste potražnja za tvorničkom robom. No, svaki instalirani robot zamjenjuje 1,6 radnika, pokazuju izračuni. "Kao rezultat robotizacije, nestat će deseci milijuna radnih mjesta, posebno u siromašnijim gospodarstvima koja se oslanjaju na niskokvalificiranu radnu snagu. To će se pretočiti u porast nejednakosti prihoda", tumače autori studije.

Najviše u Kini
No, ako broj instaliranih robota do 2030. bude za trećinu veći od početnih projekcija, stručnjaci procjenjuju da će to rezultirati dodatnim rastom globalnog BDP-a za 5,3 posto. "To je jednako dodavanju 4,9 bilijuna dolara godišnje vrijednosti globalnog gospodarstva, što je više od projicirane veličine njemačke ekonomije", navodi se u studiji. Gledano po svjetskim regijama, najviše će radnih mjesta nestati u Kini, čak 11 milijuna.

U članicama Europske unije bez posla će zbog automatizacije ostati dva milijuna radnika, a u SAD-u njih 1,5 milijuna. U Europi je robotizacija od 2000. do današnjih dana izbrisala oko 400.000 radnih mjesta.

Komentirajte prvi

New Report

Close