Robot za dezinfekciju bolnica u pohodu na EU i regiju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2019. u 22:00
Bit će dovoljno 10 minuta za dezinfekciju standardne bolničke sobe, a za operacijsku dvoranu oko 20 minuta

UV-C ultraljubičasto svjetlo, koje koristi SteriPro, na valnim dužinama od oko 254 nanometara nepovoljno utječe na mikroorganizme.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti bilježi da se godišnje u europskim bolnicama dogodi 4,5 milijuna bolničkih infekcija, koje su odgovorne 37.000 smrtnih slučajeva godišnje. 

Slovenski Nacionalni institut za javno zdravstvo na svojoj web stranici objavio je da je oko šest posto pacijenata već imalo barem jednu bolničku infekciju, a slično je i u drugim zemljama.  U Hrvatskoj, prema nekim podacima, godišnje oko 60.000 pacijenata koji se liječe u bolnicama dobije neku bolničku infekciju, a umire ih oko 800. Zbog toga je slovenska tvrtka UVC Solutions razvila SteriPro, robota za dezinfekciju prostora, prije svega u zdravstvu, pišu Finance.

Upravlja se tabletom
"Naša trenutna misija je razviti tržište za našu tehnologiju. Kada prvi put predstavimo proizvod potencijalnim kupcima, naš način korištenja UV zraka im je potpuno nov. Ali cilj je da UV dezinfekcija postane standard u europskom zdravstvu, a da mi budemo jedan od pionira", kaže Matej Rajk iz celjske tvrtke UVC Solutions. UV-C ultraljubičasto svjetlo, koje koristi SteriPro, na valnim dužinama od oko 254 nanometara nepovoljno utječe na mikroorganizme, jer je ta vrsta svjetla germicidna, što znači da šteti bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima uništavanjem nukleinskih kiselina i njihovih DNA. Upotreba UV svjetla u dezinfekciji inače nije novost i široko je rasprostranjena, tako u Sloveniji većina bolnica ima uređaje postavljene na stropu operacijske dvorane. 

Međutim, takva metoda dezinfekcije pomoću UV svjetla na stropu je problematična, budući da su stropovi visoki, a snaga zračenja mora biti dovoljno snažna inače dezinfekcija nije učinkovita. Slovenski SteriPro taj problem rješava vrlo velikom snagom zračenja, koja je opasna i za čovjeka. Nitko ne smije biti u sobi kada uređaj dezinficira.

Zato su u njega ugrađeni senzori pokreta, koji zaustavljaju uređaj ako u sobi detektiraju osobu. SteriPro mjeri veličinu prostora za dezinfekciju uz pomoć ugrađenog skenera i izračunava optimalno vrijeme. Za dezinfekcija standardne bolničke sobe bit će dovoljno 10 minuta, a za operacijsku dvoranu oko 20 minuta. SteriPro, pokazala je klinička studija, smanjuje bolničke infekcije za 34,2%. Uređaj SteriPro koristi se pomoću namjenskog tableta kojim upravlja operater.

 

34,2 posto

smanjuje bolničke infekcije korištenje robota SteriPro

Nakon završetka ciklusa dezinfekcije SteriPro se automatski isključuje i putem tableta obavještava operatera o statusu postupka dezinfekcije. Tehnologija koju koristi SteriPro već je u upotrebi u SAD-u. Međutim, kako objašnjava Rajk, bilo je preskupo dovesti tu tehnologiju u Europu, što znači da takvog uređaja kao što je SteriPro do sada nije bilo u europskim zemljama. Njihova preporučena cijena za krajnjeg kupca, odnosno bolnicu, iznosi 50 tisuća eura.

Kada su Slovenci počeli razmišljati o razvoju svog uređaja američki su stajali između 150.000 i 200.000 dolara. "Takva cijena nam se za europske uvjete činila nemogućom", kaže Matej Rajk. Zbog toga ne ciljaju samo na slovensko tržište. "U Sloveniji je većina bolnica već testirala SteriPro. U inozemstvo ćemo prodrijeti putem distributera koji imaju pristup bolnicama", dodao je Rajk.  Prema njegovim riječima, Slovenija se pokazala dobrim testnim tržištem, što im je pomoglo da dobiju važne povratne informacije. U inozemstvu su već prisutni u Finskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Hrvatskoj, a u ostalim zemljama EU razgovaraju s potencijalnim distributerima.

Stiže i u hrvatske bolnice
Da za SteriPro postoji tržište i u Hrvatskoj potvrđuju Siniša Vardić i Krešimir Faber iz tvrtke UV-C Technology, koja je zastupnik za Hrvatsku i BiH. Uređaj je predstavljen u više hrvatskih bolnica, u Zagrebu i Splitu, gdje je izazvao veliku pozornost i uskoro će se naći u operacijskim dvoranama i bolničkim sobama. Slično je i u Srbiji. "Logika širenja temelji se na geografskoj blizini. Uz naš proizvod vrlo su važne i usluge, odnosno podrška, obuka i servis. To je teže od razvoja uređaja, zbog čega smo u tome vrlo pažljivi", objašnjava Matej Rajk. 

Mali, ali kompaktan tim

Svatko radi svoj dio posla za razvoj uređaja
UVC Solutions je startup u kojem djeluje mali, ali kompaktan tim. Svaki dio petočlane skupine pokriva svoje polje radi učinkovitijeg nastavka razvoja proizvoda. Matej Rajk i njegova suradnica Barbara zaduženi su za razvoj poslovanja i razvoj tržišta. Jedan partner odgovoran je za proizvodnju, drugi za električne dijelove uređaja, a treći je odgovoran za računalne komponente njihovog proizvoda. U razvoju uređaja za UV-C dezinfekciju SteriPro tvrtki UVC Solutions pomogli su savjeti bolničkih stručnjaka za kontrolu infekcije u UKC Ljubljana.

Komentirajte prvi

New Report

Close