‘Robopozivi’ uskoro legalno i na mobitelu?

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2015. u 14:57
Thinkstock

Izgleda kako su velike kompanije pronašle nov način telefonskog oglašavanja na koje će se krajnji korisnik morati naviknuti.

Kao da 'robopozivi' ("robocalls") sami po sebi nisu dovoljno iritantni, tvrtke u SAD-u žele promijeniti zakon tako da oni na mobitelu korisnika postanu i legalni. Prethodno snimljene glasovne poruke popularno nazvane 'robocalls' ustvari su automatski pozivi od strane računala koji za svrhu imaju obavještavanje korisnika o aktivnostima i proizvodima neke tvrtke.

Taj model funkcionira na vrlo jednostavnom principu. Kada korisnik prihvati poziv, iz slušalice mu dolazi reprodukcija prethodno snimljene glasovne poruke što je po Federalnom zakonu iz 1991. godine nelegalno bez prethodne suglasnosti korisnika.

Kako je prilično teško nekoga uvjeriti da pristane na ovakav način oglašavanja, bankari su zamolili FCC ( Federal Communication Commission) da promijene odredbe zakona kako bi se 'automatski pozivi' mogli početi primjenjivati u praksi bez prethodnog pristanka korisnika.

Također, žele biti izuzeti od kaznene odgovornosti ako njihov 'robocall' slučajno nazove krivi broj. To je naravno izazvalo lavinu ljutitih komentara od strane korisnika koji su poslali otvoreno pismo FCC-u tražeći da se bankarski zahtjev odbije. S druge strane, bankari se opravdavaju 'valjanim' razlozima za taj potez i kako je njima korisnik u svakom trenutku na prvom mjestu.

Kao primjer pozitivnog aspekta automatski generiranih poruka bankari navode mogućnost obavještavanja svojih korisnika o mogućim računalnim prijevarama, krađi identiteta ili osobnih informacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close