Robne rezerve Srbije ostale bez 80.000 t žita

Autor: Rato Petković / VLM , 16. lipanj 2013. u 21:59
Vrijednost ukradene robe procjenjuje se na 20 mil. eura

Silosi su imali duplo dno pa je izgledalo da su puni pšenice i kukuruza.

Beograd Iz državnih rezervi Srbije bez traga je nestalo 80 tisuća tona pšenice i kukuruza uskladištenih u više silosa, a vrijednost ukradene robe procjenjuje se na 20 milijuna eura.

Naime, istraga šverca umjetnog gnojiva dovela je kriminalističku policiju na trag koji vodi prema državnim robnim rezervama. Detaljnim pregledom silosa otkriveno je kako su ugrađena dupla dna, tako da je na prvi pogled izgledalo da su silosi puni, ali istražiteljima nije promaklo da im je dno prazno. Poslovanje s robnim rezervama predstavlja državnu tajnu, što je pogodovalo čelnicima državnih rezervi bez kontrole manipuliraju strateškim proizvodima.

Roba je davana na čuvanje tvrtkama koje nisu raspolagale skladišnim prostorom, a sklapani su i fiktivni ugovori s pojedinim tvrtkama koje su u vlasništvu tajkuna. Direkcija za robne rezerve zapravo je kupovala nepostojeću robu i skladištila je u nepostojeće silose. U poslovima s pšenicom iz robnih rezervi umiješana je i tvrtka tajkuna Predrag Ranković-Peconija, te javno poduzeće Srbijagas.

Komentirajte prvi

New Report

Close