Roba iz BiH i Srbije godinama se neće vratiti na Kosovo

Autor: Poslovni dnevnik , 10. listopad 2019. u 21:59
I Milkos je morao prestati s izvozom na Kosovo

Pobjednici kosovskih izvora najavljuju ukidanje pristojbi od 100%, ali tržište su već osvojili proizvodi iz drugih zemalja.

Od lidera kosovskih stranaka koje su dobile najviše glasova na nedavnim izborima, prije svega najjače stranke Samoodređenje, očekuju se poboljšanje odnosa i odluke koje idu u smjeru ukidanja pristojbi od 100% Srbiji i Bosni i Hercegovini. 

Međutim veliko je pitanje mogu li se BiH tvrtke koje su napustile to tržište uopće vratiti na njega jer su njihovo mjesto već zauzeli drugi.  Izvoz robe iz BiH na Kosovo do uvođenja pristojbi u studenome 2018. iznosio je oko 150 milijuna KM godišnje (oko 76 mil. eura). Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare Milkos, rekao je za Nezavisne novine da će biti jako teško vratiti se na tržište Kosova, na koje sada ne izvoze, ali da će to pokušati preko poslovnih partnera i prijatelja u toj državi. 

"Tržište je globalno. Kada dođe do nedostatka određene robe, tržište je lako zamijeni. Uvođenjem pristojbi kod ljudi na Kosovu je stvorena svijest da su kupovali robu od onih koji ih nisu priznali i bit će teško vratiti se na to tržište koje je za BiH, iako malo, bilo vrlo značajno", rekao je Fakić. I Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da će se gospodarstvenici iz BiH, ako se ukinu pristojbe, formalno-pravno lako vratiti na tržište Kosova, ali da je pitanje u kojem obujmu. 

"Tu su se već stvorile navike potrošača i to je jako teško promijeniti. Godinu dana od ukidanja pristojbi ne može se očekivati nešto puno, ali će se roba iz BiH preko poslovnih partnera sigurno vratiti", rekao je Vasić.  On smatra da će se za ukidanje pristojbi Kosovo sigurno tražiti određene ustupke. "Ako budu tražili priznanje Kosova, naravno da od toga neće biti ništa", rekao je Vasić. Albin Kurti, predsjednik Samoodređenja, rekao je da će ukinuti pristojbe na robu iz Srbije, ali će ih zamijeniti načelom reciprociteta. 

"Beograd, na primjer, mora prihvatiti naše tablice i dokumente na kojima stoji Republika Kosovo", rekao je Kurti uoči izbora. I Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da od novih vlasti na Kosovu očekuje ukidanje pristojbi, jer ako se to ne dogodi to bi značilo kompliciranje odnosa u Cefti, ali i u regiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close