Rizničar u sjeni užasnuo korporativnu Britaniju

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. rujan 2015. u 22:00
Johna McDonnella uspoređuju s bivšim grčkim ministrom financija

Britanski poslovnjaci zamjeraju McDonnellu što je bankare nazvao šaljivdžijama i usprotivio se neovisnosti središnje banke.

Novi vođa britanskih laburista, Jeremy Corbyn, imenovao je Johna McDonnella, člana britanskog parlamenta poznatog po "tvrdim" lijevim stavovima za kancelara – što je u Ujedinjenom Kraljevstvu naziv za ministra financija – iz sjene.

No, McDonnellovo bi imenovanje Corbynu moglo prouzročiti i mnoge probleme zbog žestokog otpora unutar stranke, pa čak i među sindikalnim vođama, iako je McDonnell praktički zaslužan za uspjeh Corbynove pobjede na unutarstranačkim izborima.

Državu nazvao kleptokracijom
Negodovanjima se pridružio i Charles Clarke, bivši ministar unutarnjih poslova, koji je u ponedjeljak izjavio da je užasnut McDonnellovim imenovanjem, prenosi The Guardian. Korporativna mu Britanija zamjera prijašnje izjave kada je bankare nazvao "šaljivdžijama", usprotivio se neovisnosti središnje banke, a i gorljivi je protivnik izgradnje treće piste zračne luke Heathrow.

Osim toga, državu čiji je državljanin nazvao je – kleptokracijom. Britanski ga mediji, doduše skloniji Konzervativnoj stranci, opisuju kao jednog od najradikalnijih zastupnika u Donjem domu parlamenta. Osim po lijevim stavovima, ostao je upamćen i po zamahivanju buzdovanom koji je dio interijera parlamenta, pa je zbog toga suspendiran.

Nije kul kao Varufakis
McDonnell je zastupnik od 1997., a političku je karijeru započeo kao šef financija u Greater London Councilu (GLC), gdje je bio zamjenik predsjedavajućem Kenu Livingstoneu.  Zbog toga ga se, kao i zbog stavova, danas uspoređuje s bivšim grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom. McDonnell se na ovo našalio kazavši kako "nikada ne bih mogao biti tako kul". Samo imenovanje za ministra financija u sjeni je kratko komentirao kako se nada da će uskoro biti sastavljen kabinet u sjeni, te da se pred njima nalazi nešto više izazova nego ispred onih tradicionalnih kabineta.

"Nastojat ćemo biti što otvoreniji i uključiviji, što je više moguće", dodao je McDonnell. Za Guardian je izjavio kako se smatra ratobornijim od Corbyna, što je u britanskoj javnosti pojačalo zabrinutost oko britanske europske politike. Također je dodao da nije dobar ni u konsenzualnoj politici kojoj je Corbyn sklon, kao ni u poštivanju ljudi koji ne dijele njegovo mišljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close