Rio Tinto zainteresiran za rudnik litija u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2015. u 22:01
Rio Tinto želi postati strateški partner nekom proizvođaču električnih automobila poput Tesle, Foto: PD

Cijena litija raste zbog velike potražnje za litij-ionskim baterijama koje koriste proizvođači električnih vozila.

Rudarsko-metalurški div Rio Tinto najavio je da planira projekt eksploatacije litija u Srbiji, prenosi australijski list The Sydney Morning Herald. Alan Davies, jedan od čelnika britansko-australske korporacije rekao je da je lokacija Jadar u Srbiji izuzetna zbog svojih potencijala u litiju i bornoj kiselini.

“Litij karbonat bio bi nov za nas, ali svijetu će biti potrebno mogo više litija u budućnosti zbog električnih automobila. Nadamo seda ćemo biti u stanju opskrbiti taj sektor i postati strateški partner nekom proizvođaču automobila ili baterija”, rekao je Davies.

 

10 tisuća dolara

današnja je cijena tone litija, koja je udvostručena za godinu dana

Cijene litija, prema pisanju lista, naglo su porasle jer je snažno porasla potražnja za litij-ionskim baterijama. Očekuje se da će te baterije biti sve traženije od proizvodđača električnih automobila poput Tesle i Nissana, a tražene su i kao izvor energije u kućanstvima.

Cijena litija je do listopada ove godine porasla sa 4900 dolara za tonu, na 5900 dolara, a od tada je gotovo udvostručena i iznosi 10.000 dolara za tonu. Pojedini analitičari objašnjavaju je da je dolazak zime na sjevernoj hemisferi usporio proizvodnju litija u Kini i izazvao nestašicu. On je ocijenio da će cijene tog metala nastaviti rasti i u sljedećih šest mjeseci.

List navodi da ne treba očekivati eksploataciju litija u Srbiji u bližoj budućnosti jer je Rio Tinto najavio velika ulaganja u svoje rudarske opreracije u australijskom Queenslandu i u Mongoliji, a pogođen je i niskim cijenama svojih osnovnih proizvoda poput bakra i željezne rude. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

PD ,

zašto ste toliko opsjednuti Yugokomšijama s Balkana ?

Pa kod njih je s’ranje u gospodarstvu duplo veće nego kod nas i teško da možemo išta pametno od njih naučiti.

Okrenite se malo prema boljim gospodarstvenicima u EU i Regiji Jadran – Baltik.

New Report

Close