Rim se nada da će 7,6 milijardi eura ušteda uspjeti udobrovoljiti Bruxelles

Autor: Tomislav Pili , 02. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Reuters

Talijanska vlada snizila ciljani deficit na 2,04%.

Talijanske javne financije u skladu su sa zahtjevima Europske komisije, objavila je vlada u Rimu u nadi da će to biti dovoljno za izbjegavanje disciplinskih mjera Bruxellesa.

Nakon sjednice vlade premijer Giuseppe Conte izjavio je kako će deficit ove godine pasti zahvaljujući većim prihodima od očekivanja te manjoj potrošnji.

Pitanje realizacije

Nakon pregleda stanja javnih financija oglasilo se ministarstvo financija s riječima kako je stanje proračuna u skladu sa pravilima europskog pakta o stabilnosti i rastu, prenosi Reuters. Zanimljivo je da ministarstvo nije objavilo koliko će ove godine iznositi deficit prikazan kao postotni udjel u BDP-u već je objavilo kako će manjak u riznici biti nekih 7,6 milijardi eura manji od prijašnjih projekcija.

Međutim, izvori bliski ministarstvu otkrivaju kako se te brojke mogu prevesti u deficit od 2,04 posto nasuprot travanjskim predviđanjima od 2,4 posto BDP-a.

Drugi izvor ističe kako vlada za 2020. predviđa manjak od 2,1 posto BDP-a. U svakom slučaju, to je znatno manje od predviđanja kojima barata Bruxelles, a zbog čega je prošlog mjeseca Europska komisija i poručila Italiji da joj prijeti ulazak u proceduru prekomjernog deficita. No, pitanje je može li Rim realizirati zacrtane ciljeve s obzirom da je vlada odbacila mogućnost uvođenja mjera štednje.

Deficit može sniziti dijelom zahvaljujući činjenici da su se dva najeksponiranija proračunska projekta sadašnje vlade – mogućnost ranijeg umirovljenja te univerzalni dohodak za siromašne – pokazali jeftinijima od prvotnih očekivanja. K tome, nedavnim mjerama suzbijanja izbjegavanja plaćanja poreza u riznicu se slilo nešto više novca.

Zastarjeli udžbenici

Međutim, pravac kojim ide talijanska vlada kada je riječ o javnim financijama i dalje ne ulijeva povjerenje Bruxellesu. Matteo Salvini i Luigi Di Maio, lideri dviju stranaka koje tvore vladajuću koaliciju, najavili su smanjenje poreza od iduće godine za 15 milijardi eura kako bi potaknuli stagnirajuću ekonomiju.

 

15 milijardi

eura manje će 2020. uprihoditi proračun smanjenjem poreza

K tome, upozorili su da bi svaka mjera proračunske štednje dovela do ekonomskog pada te su optužili Europsku komisiju da se služi zastarjelim ekonomskim udžbenicima.

No, to nije umanjilo činjenicu da je talijanski javni dug na 132 posto te će prema predviđanjima i dalje rasti idućih godina. Tržišta za sada “drže stranu” Rimu – otkako je vlada prije devet mjeseci preuzela vlast, prinos na 10-godišnju obveznicu pao ispod dva posto, najnižu razinu ikada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close