Revolucionarna garda tražit će plin umjesto Europljana

Godišnji poslovni prihodi Revolucionarne garde procjenjuju se na 12 milijardi dolara / REUTERS Godišnji poslovni prihodi Revolucionarne garde procjenjuju se na 12 milijardi dolara / REUTERS

Iranska elitna postrojba ulazi u plinsko polje South Pars.

Iranska Revolucionarna garda namjerava proširiti svoje poslove u industriji nafte i plina zamjenom zapadnih kompanija koje su napustile najvažniji iranski energetski projekt, plinsko polje South Pars, nakon ponovnog uvođenja američkih sancija. Kako je ovoga tjedna izjavio Saeed Mohammad, šef građevinskog poduzeća Khatam-ul-Anbia koje je u vlasništvu tog elitnog dijela iranske vojske, kompanija je spremna zamijeniti francuski Total u razvoju faze 11 plinskog polja South Pars.

Signal promjene

Uključenost Revolucionarne garde u projekt signalizira značajnu promjenu u energetskoj politici Irana, ocjenjuju analitičari. Međutim, oslikava i koliko tvrdolinijaši unutar režima iskorištavaju pritisak na vladu predsjednika Hasana Rohanija da konsolidira vlast. Naime, iako Revolucionarna garda ima razgranate poslove - njezini poslovni prihodi procjenjuju se 12 milijardi dolara godišnje - unazad nekoliko godina nije se mogla proširiti u industriji nafte i plina.

To je primarno bila zasluga ministra naftne industrije Bijana Namdara Zanganeha koji je nakon sklapanja nuklearnog sporazuma iz 2015. spriječio da elitna postrojba dobije dodatne poslove. U to vrijeme poželjniji partner bile su zapadne kompanije jer su mogle povećati iransku proizvodnju te obnoviti zastarjelu opremu.

Malo izbora

Dio analitičara smatra kako Zanganeh sada ima malo izbora, suočen s padom izvoza nafte sa 2,8 milijuna barela u lanjskom svibnju na sadašnjih 1,3 milijuna barela dnevno. Tijekom vikenda i posjeta South Parsu ministar je izjavio kako bi volio da kineski CNPC zamijeni Total u razvoju tog polja, ali nije odbacio ni suradnju s Revolucionarnom gardom.

Podsjetimo, Total je u South Parsu imao malo više od polovice udjela, a CNPC trećinu udjela. Ostatak je držala iranska državna kompanija Petropars. Total je sporazum o razvoju polja potpisao u srpnju 2017. godine što je bio prvi veliki ugovor Teherana s nekom europskom kompanijom u više od desetljeća.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve