Revolucija u konzultantskoj branši – Deloitte u ženskim rukama

Autor: Tomislav Pili , 11. veljača 2015. u 11:20
Cathy Engelbert nova je izvršna direktorica Deloittea

U financijskim kompanijama koje su dio burzovnog indeksa S&P 500, žene na čelnoj poziciji čine zanemarivih 1,4 posto.

Globalno poznata konzultantske kuća Deloitte – jedna od četiri najveće te branše na svijetu – u ponedjeljak je imenovala Cathy Engelbert za novu glavnu izvršnu direktoricu.

Naslijedila je Franka Friedmana, a u Deloitte je prvi puta došla još 1986. godine. Samo po sebi vijest da je Engelbert postala direktorica i nije neka senzacija ako se ne zna podatak da je to prva žena na čelu Deloittea i prva direktorica u povijesti među četiri najveće računovodstvene kompanije. Iako damama nije pristojno navoditi dob, vrijedi zabilježiti da je sa svojih 50 godina Engelbert najstarija direktorica u financijskoj industriji SAD-a. Ovaj posljednji navod možda i najbolje pokazuje koliko je imenovanje Engelbert, koja dužnost preuzima 11. ožujka ove godine, označilo svojevrsnu revoluciju. Naime, financijska industrija još uvijek u nekim područjima dobrano kasni s udjelom žena na vodećim pozicijama.

Muška dominacija traje
Da je Wall Street još dominantno muški svijet pokazuje i statistika. U financijskim i osiguravateljskim tvrtkama među 500 kompanija koje čine burzovni indeks S&P 500, žene na mjestu glavnog izvršnog direktora čine gotovo zanemarivih 1,4 posto, pokazuju podaci neprofitne organizacije Catalyst koja promiče mogućnosti za žene u poslovnom svijetu. Koliko je to loš rezultat pokazuje i usporedba s udjelom žena u cijelom S&P-u 500 koji se zaustavio na i dalje vrlo malih 4,6 posto.

Slijedeći ovu priču, Wall Street Journal je zavirio u statistike američke središnje banke pokušavajući doznati koliki je udjel žena na vodećim pozicijama u bankama. Istraživanje je pokazalo kako su banke uvjerljivo najveći bastion muške dominacije. Od 30 najvećih banaka po imovini, a na listi su i divovi poput Goldman Sachsa, JPMorgana ili Bank of Americe, ni jedna nema ženu na mjestu izvršnog direktora. Štoviše, dobar dio banaka nikada nije ni imao direktoricu na čelu, dok je za mali broj ispitanih banaka najveći doseg bio žena na čelu odjela ili u najboljem slučaju, kao glavna financijska direktorica. Tek 31. američka banka po veličini, KeyCorp. vodila je žena, Beth Mooney.

Prednosti i mane
Prema riječima Joanne Barsh, umirovljene starije partnerice u McKinseyu te autorice knjige "Kako izvrsne žene vode", nježniji spol uvijek je pokazivao bolje rezultate u segmentima financijskih usluga poput komercijalnog bankarstva i osiguranja za razliku od segmenata koji iziskuju dug radni dan, poput investicijskog bankarstva ili investicijskih fondova. Međutim, najveće financijske institucije polako mijenjaju svoje razmišljanje. Tako Morgan Stanley ima program kojim se u poslovnim školama regrutiraju studentice koje se tijekom ljeta uvode u posao investicijskog bankarstva. Goldman Sachs otvoren je prema ženama koje imaju djecu ili su bile na porodiljnom dopustu.

Komentirajte prvi

New Report

Close