‘Republikancima’ moć kopni

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2017. u 22:00
Parlament regije u petak je proglasio neovisnost a iste je večeri španolska vlada raspustila regionalnu/REUTERS

Koaliciji Zajedno za Da prijeti gubitak većine u katalonskom parlamentu na prijevremenim izborima.

Stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca, pokazuje anketa u nedjelju u španjolskim dnevniku El Mundo koji se protivi nezavisnosti.

Anketu je izradila tvrtka Sigma Dos prije nego je katalonski parlament u petak proglasio nezavisnost. Istu večer španjolska vlada je raspustila katalonsku te sazvala prijevremene izbore za 21. prosinca. Tri stranke koje su izglasale neovisnost i koje sad imaju 72 od 135 zastupnika, mogle bi imati između 61 i 65 mjesta. Za većinu u parlamentu potrebno je 68 zastupnika. Katalonska republikanska ljevica (ERC) bila bi najpopularnija stranka s 41 do 43 zastupnika dok bi ih Katalonska europska demokratska stranka (PdeCat) dobila 13-15.

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont je vođa PdeCata, a potpredsjednik Oriol Junqueras iz ERC-a. Obojicu je u subotu smijenila španjolska vlada no ne misle otići. Zasad je nepoznato i hoće li se odazvati izborima. Te dvije stranke čine koaliciju "Zajedno za Da" koja je pobijedila na zadnjim izborima 2015. Tada su natpolovičnu većinu dobili zahvaljujući stranci Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koja je od početka zahtijevala proglašenje republike.

CUP bi sad imao sedam zastupnika, pokazuje istraživanje. Među strankama koje brane cjelovitost Španjolske opet bi najbrojnija stranka bila centristička Građani (26-28 zastupnika), slijede katalonski socijalisti PSE, podružnica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), najveće oporbene stranke u Španjolskoj, s 20 do 22 zastupnika. Narodna stranka desnog centra, čiji je vođa premijer Mariano Rajoy, u Kataloniji bi imala između 10 i 12 zastupnika. Glasnogovornik španjolske vlade Í?igo Méndez de Vigo rekao je da bi bilo dobro da Puigdemont izađe na izbore pa da "Katalonci presude o njegovoj politici". On je, pak, najavio da će nastaviti s uspostavom neovisne republike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close