Renault seli proizvodnju novog modela Clia u Sloveniju

Revoz iz Novog Mesta zapošljava nešto manje od 3400 osoba i najveći je slovenski izvoznik PD Revoz iz Novog Mesta zapošljava nešto manje od 3400 osoba i najveći je slovenski izvoznik PD

Električna vozila Zoe zauzet će kapacitete tvornice u Francuskoj.

Očekuje se da će slovenska tvornica Revoz iz Novog Mesta proizvoditi više komada Renaultovog novog model Clio.

Francuski automobilski div će u sklopu investicijskog zamaha u području električne mobilnosti udvostručiti proizvodnju modela Zoe u svojoj najveći francuski tvornicu u Flinsu, tako da će i Revoz i tvornica u Bursi u Turskoj preuzeti proizvodnju Clia.

Renault ulaže oko milijardu eura u poboljšanje proizvodnje električnih vozila, a sljedeće godine bi trebao lansirati novu verziju Zoe električnog automobila, što će biti prva obnova modela od 2012., kada je kao jedan od prvih komercijalnih električnih vozila izašao na ceste, piše portal Automotive News Europe, prenosi Dnevnik. Zoe je bio najprodavaniji električni osobni automobil u Europi između 2015. i 2017., ali je vodstvo nedavno preuzeo Nissanov Leaf, no Renault i Nissan su u strateškom partnerstvu.Prošle godine u Flinsu je proizvedeno oko 30.000 Zoe modela, a od početka proizvodnje dovršeno je oko 100.000. Sada Renault planira povećati dnevnu proizvodnju od 220 na 440.

 

63 tisuće

vozila modela Clio proizvedno je lani u tvornici u francuskom Flinsu

U Flinsu Renault uz Clio proizvodi i model Nissan Micra, na istoj liniji kao i Zoe. Prošle godine proizvedeno je oko 63.000 vozila Clio i oko 94.000 Micra, što znači da će zbog povećanje proizvodnje modela Zoe Renault gotovo cjelokupna proizvodnja Clia iz Flinsa preseliti u tvornice u Novom Mestu i Bursi.

Novi Clio bi se u Revozu trebao početi proizvoditi početkom iduće godine. Prema neslužbenim informacijama, peta generacija Clia, kako prenose Finance, vozilo je slično malom urbanom terencu. Novi Clio za Sloveniju je važniji od prethodnih modela, jer će se u Revozu proizvoditi od početka i Novo Mesto neće imati status pomoćne tvornice. Revoz, koja zapošljava nešto manje od 3400 ljudi, najveći je slovenski izvoznik.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!