Rekordni višak posvađao češkog premijera s rizničarem

Autor: Tomislav Pili , 04. siječanj 2017. u 22:00
Foto: Shutterstock

Premijer bi iskoristio višak za uravnoteženje proračuna u 2017., a ministar financija za otplatu javnog duga.

Rekordni proračunski višak rasplamsao je sukob između premijera i ministra financija, najpopularnijeg političara u Češkoj u kojoj se ujesen održavaju parlamentarni izbori.

Zbog politike štednje ministra Andreja Babiša te ekonomskog rasta koji je ojačao prihode riznice i boljeg povlačenja europskog novca, Češka je lani zabilježila suficit od 62 milijarde kruna, odnosno 2,4 milijarde dolara. Rezultat je tim impresivniji ako se zna da je za 2016. godinu planiran deficit od 70 milijardi kruna, piše Bloomberg. Češka vlada samo je naizgled na "slatkim mukama" što učiniti s tim novcem jer se u pozadini odvija utrka za što bolje pozicije pred izbore.

 

0,49 posto

trenutno iznosi prinos na 10-godišnje češke obveznice

Naime, socijaldemokratski premijer Bohuslav Sobotka smatra kako bi višak trebalo utrošiti za pokrivanje planiranog manjka od 60 milijardi kruna u ovoj godini, a kako bi zemlja imala i dalje uravnoteženi proračun. S druge strane, ministar Babiš smatra da novac treba iskoristiti za otplatu javnog duga. Inače, Babišova stranka ANO trenutno vodi u ispitivanjima javnog mnijenja dok Sobotki popularnost opada. Ovo nije prvi puta da se Babiš i Sobotka sukobljavaju oko pristupa proračunskoj potrošnji. Sobotka već tri godine otkako je u koaliciji s ANO-om zastupa tezu o većoj proračunskoj potrošnji koja bi ojačala ekonomski rast, ali i povećala mirovine i plaće javnih službenika.

Andrej Babiš zagovara konzervativniji pristup štednje koji kod čeških građana pada na plodno tlo. A to vrijedi i za međunarodne investitore kojima je češki dug posljednjih godina sve privlačniji. Trenutno prinos na 10-godišnje obveznice iznosi svega 0,49 posto, što je tek 24 bazna boda iznad usporedivih njemačkih obveznica koje služe kao mjerilo. Prije tri godine prinos na te češke obveznice iznosio je 2,26 posto. Obveznice s dospijećem od šest godina donose negativni prinos, odnosno investitori plaćaju Pragu da bi kupili dug.

Komentirajte prvi

New Report

Close