Regionalni Summit100 bez hrvatskih predstavnika

Autor: Marina Šunjerga/VL , 16. listopad 2017. u 22:00
Summit100 ove godine pomaknut je s lipnja na listopad, Foto: PD

Tema skupa u Skoplju je dodatno povezivanje poslovanja kroz digitalizaciju, pametne platforme te razvoj distribucije s naglaskom na iskorištavanje potencijala transportnog sektora i cargo prometa.

Šesti Summit100, najveća poslovna inicijativa u zemljama bivše Jugoslavije, otvoren je u ponedjeljak u Skoplju. Summit100 koji se inače odvija u lipnju i koji je povezan s inicijativom Brdo-Brijuni pomaknut je na listopad zbog nestabilne političke situacije u zemlji domaćinu pa će umjesto predsjednika ove godine politički panelista biti premijeri zemalja regije. Hrvatskih predstavnika neće biti iako su izvorno bili najavljeni. U kontekstu posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimira Putinu te slučaja Agrokor, na domaćoj je sceni Summit100 pao u drugi plan. Međutim tržište regije nije tržište koje možemo zapustiti naročito u trenutku kada je Agrokorovo poslovanje u krizi. Svaka peta kuna izvoza ostvarena je na ovom tržištu, a dodatno riječ je o zemljama koje dobro poznaju hrvatske proizvode i imaju potražnju za njima. Dosad je Agrokor osiguravao plasman izvoza, ali ukoliko se dogodi poremećaj u tom dijelu hrvatski će proizvodi imati problem s distribucijom na tržište regije.

Hrvatska je olako okrenula leđa inicijativi što bi je moglo koštati. Slovenija i Srbija ne rade tu grešku već osnažuju poslovne odnose sa zemljama kojima je Hrvatska uzor. Tema Summita2017 je dodatno povezivanje poslovanja kroz digitalizaciju, pametne platforme te razvoj distribucije s naglaskom na iskorištavanje potencijala transportnog sektora i cargo prometa.

O tome koji su potencijali regije u tom sektoru govorila je Violeta Bulić, povjerenica Europske Komisije za infrastrukturu i promet.

“Do 2030. imamo plan uložiti 500 milijardi eura u infrastrukturu i transport. Sav novac uložiti će se u povezivanje kroz infrastrukturu, digitalizaciju i inovacije. Očekujem da ćemo angažirati te volumene kapitala jer ćemo u EU već imati posložene platforme, programe i sustave za olakšanje investicija”, rekla je Bulc apelirajući za inicijativu iz zemalja Zapadnog balkana.      

Komentirajte prvi

New Report

Close