Reforma WTO-a bez Kine i Amerike

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2018. u 21:59
Ministar Jim Carr/REUTERS

Na sastanak u Ottawi nisu pozvani predstavnici dva najveća svjetska gospodarstva.

Trgovinski dužnosnici Europske unije i 12 zemalja svijeta najavili su reformu propisa Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi otklonili moguću paralizu te organizacije zbog pojedinih američkih poteza i uvažili dio pritužbi Washingtona na kineske subvencije.

Dužnosnici su se sastali u kanadskom glavnom gradu Ottawi, ističući da im je zajednička odlučnost da se poduzmu hitne i koordinirane mjere kako bi se riješilli izazovi s kojima se WTO suočava.

"Trenutno je stanje u WTO-u neodrživo. Naša odlučnost da mijenjamo stvari mora biti pretočena u konkretne postupke", zaključili su dužnosnici u priopćenju objavljenom nakon sastanka. SAD i Kina, sukobljene strane u trgovinskom ratu koji potresa temelje WTO-a, nisu bili pozvani na sastanak i raspravu o prijedlozima reformi ali je kanadski ministar trgovine Jim Carr kazao da će ih izvijestiti o ishodu i pokušati ih uvjeriti da se pridruže njihovoj inicijativi.

Carr je priznao da se WTO ne može reformirati bez dva vodeća gospodarstva svijeta. "Trebali bi slušati jer iznosimo dobre argumente", kazao je kanadski ministar trgovine na konferenciji za novinstvo nakon sastanka., dodajući da će prijedlozi grupe u konačnici biti od koristi i SAD-u i Kini.

Dužnosnici dogovorili su novi sastanak u siječnju iduće godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close