Razvod s Europom mogao bi trajati i do sedam godina

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. lipanj 2016. u 22:00
Nejasno je kada će London aktivirati proces izlaska iz EU/REUTERS

Dvije godine neće biti dovoljne za rješavanje pravnih zavrzlama, pa će se raspoznati sve prednosti i mane izlaska iz EU.

Nakon rezultata prošlotjednog britanskog referenduma kojim je izglasano napuštanje EU, pažnja javnosti usmjerena je na samo jedno pitanje: što dalje?  Pojedini analitičari smatraju da Britanija provedenim referendumom kupuje vrijeme i testira strpljenje Europske unije.

Ukoliko postupak izlaska bude trajao dulje od predviđenog, imat će dovoljno vremena da ispregovaraju bolje uvjete ostanka unutar EU. U ovoj bi opciji Velika Britanija istovremeno ostala članicom Europskog ekonomskog područja. Drugo moguće rješenje jest sutrašnji sastanak Europskog vijeća na kojem će se britanski premijer u ostavci David Cameron suočiti s predstavnicima 27 zemalja članica EU. Očekuje se da bi se na tom sastanku trebao aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora i pokrenuti dvogodišnji proces britanskog napuštanja EU.

S takvim raspletom situacije slaže se i Lidija Čehulić Vukadinović, izvanredna profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.  "No, za izlazak Velike Britanije predviđeni rok od dvije godine neće biti dovoljan za rješavanje pravnih zavrzlama i ovo bi se razdoblje moglo produljiti do sedam godina. Druge zemlje time dobivaju dovoljno vremena za raspoznavanje prednosti i mana izlaska", kaže Čehulić Vukadinović. Upozorila je i da su pred Britanijom unutrašnji politički izazovi koji su rezultat najava o potencijalnom izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva te najavi irskog ujedinjenja.

Neovisna Škotska dobila bi mogućnost postati novom članicom EU, a Ujedinjeno bi Kraljevstvo izgubilo integritet – što je ujedno i treći mogući scenarij. Britanski ministar financija George Osborne upozorio je u ponedjeljak da će Velika Britanija aktivirati članak 50. kada za to bude pogodan trenutak. Zajamčio je i da je britansko gospodarstvo spremno suočiti se s nemirima izazvanim odlukom o napuštanju Europske unije.

Procjena

Britanija uranja u recesiju
Britanija će vjerojatno uroniti u recesiju u roku od šest mjeseci nakon prošlotjedne odluke o izlasku iz Europske unije, a usporit će i rast svjetskog gospodarstva, poručuju analitičari Goldman Sachsa. Procjenjuju da će zbritansko gospodarstvo u idućih 18 mjeseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Analitičari vide tri najveća rizika: oslabit će trgovinski trendovi, kompanije će smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se financijski uvjeti stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Znači, prije će škotska svojim putem

evo slobodnog mjesta i prilike za BREntrance

New Report

Close