Razmjena junadi za kukuruz umjesto izvoza u Tursku

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2019. u 21:59
Proizvođači će kukuruz moći preuzeti odmah po isporuci junadi u odabrane klaonice/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Država je ponudila srpskim stočarima 17 kilograma kukuruza za kilogram tovne junadi jer je prodaja Turcima prekinuta.

Srpska Direkcija za robne rezerve objavila je javni poziv za prikupljanje zahtjeva za razmjenu 17.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad, piše Politika.

Država se na taj potez odlučila zbog nezadovoljstva proizvođača budući da je izvoz junetine za Tursku u prekidu od početka ove godine i još nije poznato kada bi se mogao nastaviti. U razmjeni mogu sudjelovati registrirani poljoprivredn proizvođači koji će moći dobiti 17 kilograma kukuruza za kilogram tovne junadi, što je veća količina nego u ranijoj ponudi kojom proizvođači nisu bili zadovoljni.

Kvaliteta tovne junadi treba odgovarati odredbama Propisa o kvaliteti goveda i ovaca za klanje i tov, tjelesne mase od najmanje 400 kilograma. Minimalni uvjet je da proizvođač ima najmanje pet grla. Proizvođači će kukuruz moći preuzeti odmah po isporuci junadi u odabrane klaonice, a to su IM Matijević, Alf promet, Zmajevac i Turković.

Klaonice će prerađivati meso po nalogu Direkcije za robne rezerve. Troškove transporta junadi i kukuruza snosit će proizvođači. Kako se napominje, neće biti razmatrani zahtjevi proizvođača s kojima je Direkcija u sporu, ili su u blokadi, imaju neizmirene obveze i dug prema direkciji ili nisu dostavili sredstva osiguranja po različitim ugovornim obvezama. Prednost prilikom izbora dobit će proizvođači koji imaju veći stočni fond. Udruženje Agroprofit iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa uzgajivača i tovljača tovnih rasa, uputilo je Direkciji za robne rezerve prijedlog za izmjenu nekih od uvjeta javnog poziva.

Traže da u pozivu treba navesti obvezu da će junad biti razmijenjena za kukuruz iz lanjskog, a ne ovogodišnjeg uroda, a za njih je sporno i to što troškove transporta od farme do klaonice snose proizvođači, a ne klaonice. Smatraju i da treba dopustiti prodaju preuzetog kukuruza, što se sada izričito zabranjuje. Prema informacijama objavljenim na web stranicama Agroservisa, proizvođači traže da se na popis dodaju i klaonice Divci i Kosanović koje su bliže za transport junadi za proizvođače iz Šumadije, Pomoravlja, Podrinja i Mačve. 

Komentirajte prvi

New Report

Close