‘Ratove smišljaju oni koji prodavaju oružje’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2015. u 12:44
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Papa Franjo uputio je u subotu u Sarajevu snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi “treći svjetski rat u dijelovima” koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

Papa Franjo uputio je u subotu u Sarajevu snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi "treći svjetski rat u dijelovima" koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

"Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima", rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo.

"Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje", dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika.

Po njegovim riječima, rat podrazumjeva djecu, žene, starije u izbjegličkim kampovima, napuštanje domova, uništenje kuća, škola, staračkih domova, a prije svega razorene živote.

"Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata", istaknuo je Papa.

Franjo je u subotu stigao u jednodnevni državni posjed i pastoralni pohod BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992.-1995. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i trajala je 44 mjeseci. Glavni grad BiH opsjedale su od travnja 1992. do veljače 1996. snage bosanskih Srba i ubile oko 15.000 njegovih stanovnika.

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".

"Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu", poručio je Papa.

Naglasio je da je "stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost". "Blaženi oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa", istaknuo je.

"Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno stpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima", rekao je Franjo.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Koliko jadan moraš biti da ovako nešto napišeš. Fuj.

Koliko jadan moraš biti da ovako nešto napišeš.

Fuj.

Stepinac je najveći čovjek u Hrvatskoj povijesti, život i insignie dao za RKC i hrvatsku naciju…valjda Bog zna zašto Buenos Aireski nadbiskup sve ovo radi…

Koliko jadan moraš biti da ovako nešto napišeš. Fuj.

Sve ostalo u sjeni prošlotjedne političke trgovine Pape Bergolia s Srpskom PC. Odreći se na tako bijedan način kardinala Stepinca radi “ekumenizma ” i parade u Moskvi via Beograd, nezabilježeno je u 2000 g. RKC.
Naš državni vrh ne treba niti spominajti.. Kolinda pozdravlja tzv. “komisiju ” u stilu floskula, nek pravosuđe radi svoj posao. Kad je koja komisija što rješila…
Stepinac je najveći čovjek u Hrvatskoj povijesti, život i insignie dao za RKC i hrvatsku naciju…valjda Bog zna zašto Buenos Aireski nadbiskup sve ovo radi…

Mir vama !

“Da, točno je da ne gledam televiziju.
Na neki me je način zavaravala i sredinom 90-ih godina odlučio sam je više ne gledati”, kazao je jednostavno Papa.

Poručio je kako bi bilo lijepo od onih koje prave TV program da prave nešto konstruktivno što će ljude uzdizati, a ne spuštati na dno.

To bi, drži Papa, ljudima pomoglo da ojačaju uzvišene vrijednosti, a u međuvremenu oni bi trebali pažljivije birati što gledaju i naprosto isključiti TV kad se prikazuje nešto loše, slično odluci da se ostavi loša knjiga.

Stvari koje nam uništavaju duh, poručio je Papa mladima, je i postati rob sprava poput kompjutora jer se tako gubi duša.

Koristi li se kompjutorom za loše stvari to je čisti gubitak života.

“Koristite kompjutore i informatiku za stvari koje vas uzdižu i koje vam čine dobro”, jedna je od Papinih poruka, očevidno ne samo mladima u BiH.

“Mir vama, svi zajedno da ovo postane zemlja mira”

.

NOVA TV – izvještaj o dolasku Pape u BiH u dnevniku trajao je 1 sat.

HTV1 – izvještaj o dolasku Pape trajao je desetak minuta , ostatak dnevnika su potrošili na predizborni skup Milanovićevog SDP-a ,peder bal u Splitu , dani umobolnice u Vrapču i slične korisne teme.

New Report

Close