Rast u SAD-u najlošiji u godinu dana

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2017. u 21:59
Kompanije su usporile akumulaciju zaliha, a osobna potrošnja praktički stagnira/REUTERS

Nakon 2,1 posto u četvrtom kvartalu, BDP u prvom rastao samo 1,2 posto.

Američka ekonomija usporila je manje od očekivanja u prvom tromjesečju, ali oslabljena dinamika investicija i manja osobna potrošnja pogoršavaju izglede za brži rast u drugom tromjesečju koji očekuje vlada.

Ministarstvo trgovine objavilo je petak da je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini u svojoj drugoj procjeni rasta za prvo tromjesečje.  U prvoj procjeni prošlog mjeseca objavljen je podatak o rastu od 0,7 posto. Unatoč poboljšanim statističkim pokazateljima, to je najniži rast u godinu dana. Podsjetimo, u četvrtom kvartalu američki BDP uvećan je 2,1 posto.

Aktivnosti je u prva tri ovogodišnja mjeseca sputavao vrlo slabi rast potrošnje kućanstava, na rubu stagnacije, te naglo usporavanje akumulacije zaliha u kompanijama. Slabi početak godine udarac je za ambiciozan cilj predsjednika Donalda Trumpa o znatnom podizanju stopa gospodarskog rasta. Tijekom prošlogodišnje kampanje za predsjedničke izbore Trump je obećao podići rast na četiri posto dok dužnosnici njegova kabineta sada kao realističniji cilj smatraju tri posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close