Rast tržišta osiguranja u BiH usporio na četiri posto

Autor: Poslovni dnevnik , 23. listopad 2018. u 21:59
Osiguranje od elementarnih nepogoda palo 5,9%/Damir Špehar/PIXSELL

Gotovo cijeli rast, sa stopom od 4,76 posto, osigurao je segment neživotnih osiguranja.

Rast tržišta osiguranja u Bosni i Hercegovini usporio je u 2018. godini nakon razdoblja visokog rasta u proteklih nekoliko godina koji je u nekim trenucima bio izražen i dvoznamenkastim brojevima, izvještava Indikator.ba.

Nakon što je u 2017. godini ostvarilo stopu rasta od 7,7 posto, tržište osiguranja od siječnja do lipnja ove godine zabilježilo je znatno skromniju stopu rasta od 4 posto. Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna fakturirana premija osiguranja za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 358,9 mil. KM (oko 1,4 mlrd. kuna) i za 13,8 mil. KM ili 3,99 posto je veća nego u istom razdoblju prošle godine kada je bila 345,1 mil. KM.

Gotovo cijeli rast osigurao je segment neživotnih osiguranja koji je sredinom godine imao stopu rasta od 4,76 posto. Ukupna premija neživotnih osiguranja iznosila je 289,1 mil. KM u odnosu na 275,9 mil. KM u istom razdoblju lani, uz još uvijek visoku stopu rasta premije osiguranja od odgovornosti za korištenje motornih vozila, od 7 posto. 

Dok osiguranje od požara i elementarnih nepogoda bilježi pad od 5,9 posto u odnosu na prošlu godinu, ohrabrujući je trend rasta zdravstvenog osiguranja gdje su zaračunate premije za pola godine bile veće za 11,4 posto u odnosu na isto rzdoblje lani. Premija zdravstvenih osiguranja je vrlo skromna i iznosila je tek nešto manje od 5 mil. KM, s udjelom u ukupnoj premiji od jedva 1,3 posto.  Premija životnih osiguranja imala je rast od samo 0,96 posto. S oko 69,8 mil. KM zaračunate premije, rast životnih osiguranja je gotovo zaustavljen, a njihov udjel u ukupnoj premiji iznosi 20 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close