Rast poslovnog optimizma u Francuskoj i Italiji

Autor: Vladimir Nišević , 01. rujan 2013. u 22:00
I dalje brine visoka nezaposlenost mladih

Razlog snažnog rasta optimizma u eurozoni vezan je uz očekivanje objave indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj koji bi trebao biti pozitivan jer u toj članici eurozone raste broj domaćih narudžbi u industriji.

Poslovno povjerenje u dvije od tri najveće članice eurozone zabilježilo je porast u kolovozu, piše Wall Streeat Journal.

Povjerenje među francuskim proizvođačima na najvišoj je razini u protekle dvije godine, a povjerenje među proizvođačima u Italiji doseglo je najvišu razini od lipnja 2012. godine.Index poslovnog povjerenja u Italiji je porastao sa 79,8 u srpnju na 82,2 u kolovozu. Francuski indeks rastao je s 97,4 u srpnju na 98,3 u kolovozu. Razlog snažnog rasta optimizma u eurozoni vezan je uz očekivanje objave indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj koji bi trebao biti objavljen ovaj tjedan. Prema navodima njemačkog industrijskog udruženja i pokazateljim iz njihove neformalne ankete članovi vide snažan rast domaće potražnje i narudžbi. Domaća potražnja rasla je u srpnju za oko 10 posto što je najveći rast u posljednje dvije godine, objavila je njemačka industrijska grupacija VDMA. Međutim, glavni ekonomist VDMA-a upozorio je kako te brojke još "ne znače gospodarski preokret naročito nakon dugog niza godina stagnacije".I drugi anlitičari, piše Wall Streeat Journal, upozoravaju kako nije vrijeme za pretjerani optimizam s obzirom na činjenicu kako je nezaposlenost u eurozoni dosegla svoj vrhunac, a većina država nema mjere kojim bi mogla potaknuti domaću potražnju i potrošnju.

Donekle ohrabruju podaci kako je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u eurozoni i u 28 članica Europske unije u srpnju ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. U eurozoni se stopa nezaposlenosti u srpnju tako zadržala na razini od 12,1 posto, a u 28-članoj Europskoj uniji na 11 posto.Ono što i dalje brine je visoka nezaposlenost među mladima. Prosječna stopa nezaposlenosti u dobnoj skupini do 24 godine u srpnju je iznosila 23,4 posto u EU28, a u eurozoni 24 posto. Bez posla je u 28 članica EU-a bilo 5,56 milijuna mladih, od čega 3,5 milijuna u eurozoni. Njihov je broj na godišnjoj razini smanjen za 53 tisuće u EU, te za 16 tisuća u eurozoni.Optimizam potiče i činjenica kako je gospodarstvo eurozone raslo prema godišnjoj stopi za 1,1 posto u drugom kvartalu, a ti podaci ukazuju da je oporavak započeo, piše Wall Streeat Journal. Također, Njemačka je prošli tjedan objavila, skroman, ali značajan rast broja zaposlenih. Inače, je nezaposlenost u Njemačkoj na najnižoj razini u posljednjih 20 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close