Rast Kine oštro usporava – slabi proizvodnja, padaju investicije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. rujan 2014. u 09:31
Foto: Thinkstock

Podaci za kolovoz mogli bi upućivati na oštro usporavanje rasta u trećem tromjesečju.

Niz posljednjih podataka, od pada investicija na najnižu razinu u dvije i pol godine, do najslabijeg rasta industrije u šest godina, ukazuje na oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva, što je u ponedjeljak uznemirilo ulagače na svjetskim tržištima.

Izravne strane investicije iznosile su u Kini u kolovozu 7,2 milijarde dolara, što je 14 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec i najmanje od veljače 2012. godine. U prvih osam mjeseci ove godine strane investicije pale su 1,8 posto na godišnjoj razini.

To je samo jedan od niza podataka koji ukazuju na oštro usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, a analitičari kažu da kineska vlada neće uspjeti postići rast gospodarstva od ciljanih 7,5 posto, ako ne uvede dodatne poticajne mjere.

A pokazatelji pozivaju na brzu reakciju. Industrijska proizvodnja u kolovozu je uvećana 6,9 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, što je njezin najslabiji rast od 2008. godine, kada je gospodarstvo bilo uzdrmano globalnom financijskom krizom.

Posljedica je to slabosti inozemne potražnje, zbog sporog rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, ali i slabosti kineske domaće potrošnje.

"Podaci za kolovoz mogli bi upućivati na oštro usporavanje rasta u trećem tromjesečju. Zbog toga rastu izgledi za smanjenje kamatnih stopa i rezervi banaka kako bi poraslo kreditiranje", kaže Xu Gao, glavni ekonomist u tvrtki Everbright Securities.

I niz drugih podataka ukazuje na gubitak zamaha gospodarstva. Promet od trgovine na malo porastao je 11,9 posto, manje od očekivanja i manje od srpanjskih 12,2 posto, pri čemu je osjetno usporen rast prodaje automobila, što govori o većem oprezu potrošača.

Znatan dio šireg pada povezuje se s usporavanjem na tržištu nekretnina koje se intenzivira. Podaci o ulaganjima u nekretninski sektor ukazuju na daljnji pad prodaje i novih građevinskih radova, dok je rast prodaje roba povezanih s građevinarstvom, poput kućanskih aparata, namještaja i građevinskog materijala redom također usporio.

Neki analitičari vjeruju da bi godišnja stopa rasta mogla skliznuti prema sedam posto u trećem tromjesečju, čime bi bile ugrožene vladine prognoze za cijelu godinu od oko 7,5 posto.

Analitičari Barclays banke smanjili su nakon najnovijih podataka procjenu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini sa 7,4 na 7,2 posto.

"Bez izravnih poticajnih monetarnih mjera, Kina vjerojatno neće ispuniti ciljani rast za ovu godinu od 7,5 posto, a oštro usporavanje gospodarstva ugrozit će postojeće strukturne reforme. Stoga bi kineske vlasti trebale dodatno ublažiti monetarnu politiku što je prije moguće, kako bi se spriječilo daljnje usporavanja rasta", smatra Zhou Hao, analitičar u tvrtki ANZ.

Kinesko gospodarstvo imalo je slabi start u ovoj godini, s obzirom da je rast u prvom tromjesečju usporio na najnižu razinu u posljednjih 18 mjeseci, na 7,4 posto.

Peking je odgovorio nizom mjera kojima je blago podupro zamah gospodarstva, pa je rast u drugom tromjesečju iznosio 7,5 posto. No slabi podaci u srpnju i u kolovozu upućuju na ocjenu da se podrška proizišla iz tih mjera ubrzano gubi.

"Vlada mora poduzeti snažne mjere kako bi stabilizirala rast", kaže Li Huiyong, analitičar u tvrtki Shenyin & Wanguo Securities.

Kako se radi o drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, naznake oštrog usporavanja njegova rasta uznemirile su u ponedjeljak ulagače na svjetskim tržištima.

Najviše su se, dakako, pod pritiskom našle cijene sirovina, jer je Kina najveći svjetski potrošač sirovina. A zbog toga su, pak, oštro pale cijene dionica rudarskih i naftnih kompanija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako će se to odraziti na brodarske kompanije?

New Report

Close