Rast izvoza američke nafte test je za infrastrukturu

Autor: Saša Paparella , 30. listopad 2017. u 22:00
Sustavu opskrbe i dostave potrebna modernizacija/REUTERS

Dnevno se i dva milijuna barela isporuči kroz cijevi, na brodovima…

Tankeri s rekordnim količinama sirove nafte napustili su luke Texasa i Louisiane, a veći rast američkog izvoza mogao bi testirati granice infrastrukture kao što su cjevovodi, brodska trasa i brodski promet.

Izvoz sirove nafte iz SAD-a porastao je prije dvije godine, kad su uklonjene desetljećima stare zabrane. Pošiljke nafte nedavno su oborile rekord od dva milijuna barela dnevno. No, špediteri i trgovci strahuju da rastući trend nije održiv, a ako su ograničenja dostignuta, mogla bi utjecati na cijenu američke nafte. 

Uska grla
Nepoznanica je koliko sirove nafte Sjedinjene Države mogu izvoziti. Većina terminalnih operatera i tvrtki neće otkriti svoje kapacitete, a federalne agencije poput američkog energetskog odjela te informacije ne prate.  Ipak, infrastruktura namijenjena izvozu nafte vjerojatno će trebati daljnja ulaganja u narednim godinama. Usklađivanje s novonastalim okolnostima moglo bi pogoditi ne samo kapacitet namijenjene skladištenju i utovaru, nego i čimbenike kao što su povezivost cjevovoda.

Analitičari smatraju da će se operatori početi baviti tim uskim grlima tek ako bi izvoz nafte porastao na 3,5 do 4 milijuna barela dnevno.  Sjedinjene Države još se nisu približile tim brojkama. Ukupno, najveći dnevni utovar u lukama Houston, Port Arthur, Corpus Christi i St. James / New Orleans – primarnim mjestima na kojima se može izvoziti sirova nafta – iznosi oko 3,2 milijuna barela.

No, s ukupnom sirovom proizvodnjom SAD-a koja je trenutno dosegla 9,5 milijuna barela dnevno i očekuje se da će godišnje rasti za dodatnih 800.000 do milijun barela, izvozni kapaciteti mogli bi se dugoročno testirati. Tijekom protekla četiri tjedna izvoz je prosječno iznosio 1,7 milijuna barela, što je više nego trostruko više u odnosu na godinu dana ranije."Trenutno, čini se da postoji malo više prostora za podizanje razine izvoza", rekao je Michael Cohen, voditelj istraživanja tržišta energije na Barclaysu. "Ako američka proizvodnja nastavi s rastom, tržište će na kraju signalizirati da je potrebno više infrastrukture", rekao je. 

Bukirani brodovi
Ako bi izvoz pogodio ta uska grla, postavit će se plafon na količinu nafte koju je moguće izvesti.  Rast domaće proizvodnje nafte i ograničenje izvoza moglo bi potopiti cijenu američke sirove nafte. Brodari su posljednjih tjedana bukirali brodove za prekomorska putovanja jer se premija za globalnu referentnu vrijednost sirove nafte Brent povećala za čak sedam dolara za barel na američku sirovu naftu, što je izvoz učinilo profitabilnijim za domaće proizvođače. Na američkom tržištu barelom se jučer trgovalo po cijeni od 53,89 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close