Rast cijene bakra prilika za RTB Bor

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2016. u 21:59
RTB Bor bi normalno poslovao kada ne bi imao dugove

Bakar je poskupio iznad 6000 dolara po toni, unatoč suprotnim prognozama stručnjaka.

Cijena bakra krajem prošlog tjedna premašila je 6000 dolara po toni unatoč predviđanjima stručnjaka da će vrijednost te rude ostati niska još najmanje dvije godine zbog velikih zaliha.

Prilika je to i za oporavak RTB Bora, pišu Večernje novosti. Metali su, tvrdi list, trenutno u središtu pozornosti investitora koji još razmatraju obećanje Donalda Trumpa o "ubrizgavanju" većeg novca u američku infrastrukturu. "Poskupljenje bakra može poboljšati situaciju u RTB Boru da s cijenom od 6000 dolara za tonu može biti konkurentan, a povećavaju mu se i eksploatacijske moći. Bor bi mogao normalno raditi kada ne bi imao dugova", kaže Milorad Panović, predsjednik sindikata kemije, nemetala, energetike i rudarstva Nezavisnost.

U Udruženju za metalurgiju PKS-a kažu da tvrtke koje proizvode bakrene proizvode, ili prerađuju rudu, mogu pretrpjeti negativan utjecaj cijene. Ipak, u Valjaonici bakra Sevojno kažu da poskupljenje sirovine na njih nema izravan utjecaj. Srpski ministar gospodarstva Goran Knežević, koji boravi u Kazahstanu, rekao je da je ta zemlja zainteresirana za sudjelovanje u javno-privatnom partnerstvu u srpskim javnim poduzećima Srbije, među kojima je i RTB Bor.

Komentirajte prvi

New Report

Close