Rast BDP-a Kine usporen na 7,5%, čekaju se poticajne mjere

Autor: Tomislav Oharek , 15. srpanj 2013. u 22:00
Gospodarski rast žrtva tranzicije prema potrošačkoj ekonomiji

Ako se nastavi usporavanje izvoza iz Kine, tamošnje tvrtke će početi otpuštati radnike, što će se odraziti na domaću potrošnju.

Rast kineskog BDP-a u drugom tromjesečju je usporen na 7,5 posto. Riječ je o drugom uzastopnom kvartalu usporavanja rasta, a za taj rezultat su najzaslužniji pad potražnje za kineskom robom, kao i intervencionističke mjere vlade u bankarski sustav.

Iako su ti podaci u skladu s prognozama oni naznačuju da će se kineske vlasti morati pomiriti s činjenicom da su godine dvoznamenkastog rasta BDP-a Kine otišle u prošlost."Rast BDP-a Kine već je pet uzastopnih tromjesečja ispod osam posto što ukazuje na probleme. Oštro usporavanje rasta i nedavna uzbuna na financijskim tržištima signaliziraju kako su se akumulirali rizici u finacijskom, ali i realnom sektoru", rekla je za BBC ekonomistica IHS Global Insighta Ren Šianfang.Potvrđuje to i činjenica da su vlasti za ovu godinu zacrtale stopu rasta od 7,5 posto, što je najniže u više od dva desetljeća. To je pak izazvalo zebnju diljem svijeta jer je Kina već dulje vrijeme bila pokretač rasta svjetskog gospodarstva, a posebno u vrijeme finacijske krize.

Međutim analize ukazuju kako će i zacrtanih 7,5 posto biti nedostižno bez ozbiljnog stimulativnog paketa vlade."Moraju nešto učiniti, inače neće doseći zacrtane ciljeve. To si pak vlasti ne mogu dopustiti jer jer im je ovo prva godina na vlasti", ističe ekonomist Credit Agricolea Dariusz Kowalczyk.Kineski čelnici, pak, ponavljaju kako je njihov dugoročni cilj stabilizarati gospodarstavo tako da mu zamašnjaci više neće biti izvoz i strana ulaganja, već poticanje i rast domaće potrošnje. No, kako piše The Wall Street Journal, to će imati globalne posljedice, a najviše će biti pogođeni oni koji su najviše profitirali od munjevitog kineskog rasta.Dobar primjer je Australija čiji je rudarski sektor imao neviđen zamah upravo zahvaljujući kineskoj gladi za sirovinama. Da su došla nova vremena svjestan je i australski premijer. "Činjenica je da je kineski boom potražnje za resursima gotov", rekao je prošlog tjedna Kevin Rudd, komentirajući rast stope nezaposlenosti na 5,7%, najviše u posljednjih četiri godine.

Slično je i u Južnoafričkoj Republici, koja je također osiguravala sirovine za kinesko gospodarstvo.S druge strane, zaokret u kineskom gospodarstvu pogoduje proizvođačima potrošačke robe. Primjerice njemačka Diens grupa, koja proizvodi industrijske noževe u deset godina je utrostručila izvoz u Kinu na oko tri milijuna eura. Ni u SAD-u nije zabilježen veći pad potražnje jer Kinezi i dalje kupuju zrakoplove i visokotehnološku robu. No, ako se nastavi usporavanje izvoza iz Kine, tamošnje kompanije će početi otpuštati radnike. To će se pak odraziti i domaću potrošnju, pa će vlasti morati naći vrlo fini balans kako bi ostvarili planiranu tranziciju prema potrošačkoj ekonomiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close