Rasprodaje spustile europske dionice, čekaju se podaci iz SAD-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2014. u 15:17
Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale treći dan zaredom, nakon što su napetosti između Rusije i Zapada prigušili raspoloženje na tržištu.

 Na europskim su burzama cijene dionica danas pale treći dan zaredom, nakon što su napetosti između Rusije i Zapada, kao i zabrinutost zbog gubitaka portugalske banke Banco Espirito Santo prigušili raspoloženje na tržištu.
Londonski FTSE pao je do 13 sati 1,23 posto na 6.647 bodova, frankfurtski DAX za 1,88 posto na 9.230 bodova, a pariški CAC za 1,2 posto na 4.194 boda.

"Situacija u Argentini, problemi s Banco Espirito Santo i geopolitičke napetosti, osobito u Rusiji, potaknuli su ove dobitonosne prodaje", rekao je Philippe Cohen iz Barclays France.

Argentina je u četvrtak bankrotirala po drugi put u 12 godina, nakon propalih pregovora s vjerovnicima. To je utjecalo na španjolske dionice, uz pad madridskog IBEX za 1,9 posto, zbog izloženosti španjolskih tvrtki u Latinskoj Americi.

Na europski bankarski sektor utjecao je pak pad cijena dionica banke Banco Espirito Santo, koje su kliznule za 4,5 posto, nakon što je zabilježila gubitak od 3,6 milijarde eura. Francuska banka Credit Agricole, koja ima značajan udio u toj banci, izgubila je ovaj tjedan na vrijednosti 6,8 posto.

Ulagače brinu i sankcije protiv Rusije koje su ovaj tjedan uvele Europska unija i Sjedinjene Američke Države.

Negativnom raspoloženju pridonijela su i očekivanja da će američki mjesečni podaci o zaposlenosti pokazati rast i povećati izglede rasta kamatnih stopa Fed-a prije nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u srpnju broj zaposlenih povećan za 233.000, manje nego mjesec dana prije, ali i dalje znatno. Stopa nezaposlenosti mogla bi, pak, ostati nepromijenjena na 6,1 posto, najnižoj razini u šest godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio je 0,63 posto, na 15.523 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close