Rasprodaja crnogorskih tvrtki proglašena državnom tajnom

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2015. u 22:01
Institut Simo Milošević u Igalu prodan za 10, a vrijedi 200 mil. €, Foto: PD

Upravni sud odlučuje o isključenju javnosti iz privatizacije 13 kompanija.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tužila je Upravnom sudu crnogorski Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte tražeči poništenje odluke Savjeta iz siječnja ove godine, kojom je privatizacije 13 kompanija proglasio tajnom.

Savjet za privatizaciju razdoblje tajnosti utvrdio je na pet godina. MANS sumnja da se iza te odluke vladinog tijela krije namjera da se daleko od očiju javnosti preostala državna poduzeća lakše rasprodaju ispod svake tržišne vrijednosti i poklone sumnjivim osobama i kompanijama, pišu Vijesti.

 

1,3 milijarde eura

vrijede tvrtke čija prodaja pet godina mora ostati tajna

Na popisu kompanija čija je privatizacija proglašena tajnom nalaze se: Institut Simo Milošević iz Igala, Montecargo Podgorica, Montenegro Airlines Podgorica, Budvanska rivijera, Ulcinjska rivijera, Institut crne metalurgije iz Nikšića, Poliex Berane, Pošta Crne Gore, Novi duhanski kombinat Podgorica, Montenegro Defence Industry Podgorica, Hotel Park u Herceg Novom, lokalitet Gornji Ibar u Rožajama, te pregovarački postupak između vlade s Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) i talijanskom kompanijom A2A oko novog upravljačkog ugovora. “Službeni podaci pokazuju da je u ovih 13 tvrtki zaposleno gotovo 5,5 tisuća osoba, dok je ukupna vrijednost nekretnina, pogona i opreme, prikazana u njihovim finansijskim izvještajima na kraju 2014. godine, iznosila 1,3 milijarde eura. Stvarna vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme je realno veća, jer su za neka od njih, poput Instituta Simo Milošević, procjene vrijednosti imovine rađene sredinom devedesetih godina. Nesporan je interes javnosti i zaposlenih da imaju pristup svim podacima pod kojim uvjetima vlada namjerava prodati njihove kompanije”, kažu u MANS-u.

U međuvremenu, traju završne aktivnosti na potpisivanju kupoprodajnog ugovora za Institut Simo Milošević, u kojem vlada većinski paket dionica prodaje za 10 milijuna eura, dok se kako tvrdi MANS “tržišna vrijednost kompanije može procijeniti na gotovo 200 milijuna eura”. Također, hotel Park u Herceg Novom prodat je Čedomiru Popoviću za 2,2 milijuna eura, iako je imovina procijenjena na oko 7,3 milijuna eura.

Vlada je, kažu iz MANS-a prodala i vojnu kompaniju Montenegro Defence Industry izraelsko-srpskom konzorciju, kojeg mediji povezuju s osobom osumnjičenom za krijumčarenje oružja i pranje novca. “Novi vlasnici ne samo da nisu uložili u kupljene tvrtke, već su nerijetko pokazali da im je jedini motiv bio dolazak do nekretnina, koje su kasnije preprodavali po enormnim cijenama i zarađivali”. zaključuje MANS.

Komentirajte prvi

New Report

Close