‘Rasprava o europskom proračunu je mnogo vike ni zbog čega’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2013. u 15:38
Z.Milanović (Epa)

Milanović je novinarima dao izjavu o skupu u Torinu.

 Predsjednik hrvatske Vlade i čelnik SDP-a Zoran Milanović u subotu poslijepodne je po završetku konferencije "Renesansa za Europu: Mir, prosperitet i napredak" u Torinu, koja je okupila sam vrh europske ljevice u izjavi za hrvatske novinare kazao kako su njemu osobno najvažnije poruke s tog skupa one vezane uz Europu i europski proračun.

Po njegovim riječima rasprava oko europskog proračuna, o čemu je on i danas govorio na skupu, predstavlja, kako je rekao "mnogo vike ni zbog čega kada je novac u pitanju". "To nije bila rasprava oko novca nego (oko) vlastitih političkih razmišljanja. Ljudi naprosto žele izaći kao pobjednici a tu se onda izgubi dublji smisao da europski proračun nije nacionalni proračun" – kazao je Milanović dodavši kako se taj proračun donosi na sedam godina i zapravo predstavlja "jedan mali financijski iznos za najveće države".

"Tu govorim o milijardu i pol eura godišnje za jednu Njemačku svake godine kroz sedam godina. To je zapravo za jednu Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju toliko mali novac, da to ne može biti problem novca", ustvrdio je hrvatski premijer. "Bio je to (i) skup potpore (talijanskoj) Demokratskoj stranci koja je progresivna stranka na kojemu je bilo nekoliko premijera iz te političke obitelji", kazao je Milanović.
"Italija je pred izborima i vrlo je zanimljivo i važno tko će pobijediti. Italija nam je susjed i najveći gospodarski partner te smo u mnogim stvarima…upućeni jedni na druge" – poručio je Milanović.

Na upit kako komentira današnje izjave progresista koji preporučuju manje rezova i više ulaganja premijer Milanović je istaknuo da to podržava istaknuvši kako odricanje ima smisla u izvanrednim situacijama poput rata i teške ekonomske krize. "Najprije je bila kriza od godinu i pol dana, zatim smo ušli u razdoblje recesije. Da li daljnje sustezanje, strogoća, koristi ili šteti, vidjet ćemo. Jedno je sigurno – Europa stagnira, Amerika ide naprijed, zaključak je jasan" – zaključio je Zoran Milanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close