Rajoy dobio potporu za svoj program štednje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 10:37
Mariano Rajoy (EPA)

Iako je Rajoyeva Narodna stranka zadržala apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu Galicije, put kojim prolazi Rajoy, na vlasti manje od godinu dana, i dalje je posut zamkama.

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy dobio je potporu za svoj program štednje na lokalnim izborima u nedjelju u svojoj rodnoj regiji Galiciji, dok bi se glatka pobjeda nacionalista u Baskiji uskoro mogla pokazati velikim problemom za njegovu vladu. Dvostruko glasovanje predstavljalo je opasno iskušenje za Rajoya: u Galiciji gdje je prijetilo da se glasovanje pretvori u referendum o strogoj politici štednje njegove vlade, te u Baskiji gdje nacionalističke stranke napreduju na račun prekida nasilja, koji je prije godinu dana objavila ETA.

Iako je Rajoyeva Narodna stranka zadržala apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu Galicije, put kojim prolazi Rajoy, na vlasti manje od godinu dana, i dalje je posut zamkama. U društveno otežalom ozračju nezaposlenosti i štednje povijesnih razmjera, možda će morati zatražiti financijsku pomoć za četvrto gospodarstvo u eurozoni. Za mjesec dana, 25. studenoga, suočit će se s novim regionalnim glasovanjem, ovog puta u Kataloniji, moćnoj regiji na sjeveroistoku zemlje zahvaćenoj također nacionalističkom pobunom koja se hrani gospodarskom krizom.

U Baskiji nacionalisti konzervativci iz Baskijske nacionalističke stranke drže prvo mjesto u regionalnom parlamentu s 27 zastupnika na 75, slijede pristaše neovisnosti (Bildu) koji su iznenadili osvojivši 21 mjesto, socijalisti (16), te Narodna stranka Mariana Rajoya (10). Glasovanje se odvijalo godinu dana nakon ETA-ine povijesne objave da zauvijek prekida s nasiljem, 20. listopada 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close