Rafinerija u Bosanskom Brodu i dalje posluje s gubicima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2014. u 14:10
Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Prošlogodišnji gubitak istodobno je bio dvostruko veći od onog zabilježenog u 2012. godini.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske tvrtke "Njeftegazinkor" odnosno njezina ogranka "Zarubežnjeft", nastavlja poslovati s gubitkom iako je on ove godine nešto manji u usporedbi s onim iz 2013. godine, stoji u informaciji što ju je u srijedu objavila tvrtka "Optima grupa" sa sjedištem u Banjoj Luci koja upravlja jedinom bosanskohercegovačkom rafinerijom.

U priopćenju stoji kako je unatoč "pogoršanju makroekonomskih uvjeta" neto gubitak rafinerije zabilježen u prvih devet mjeseci ove godine bio za 3,3 milijuna konvertibilnih maraka (1,687 milijuna eura) manji u usporedbi s istim razdobljem 2013. godine.

Od siječnja do rujna prošle godine bosanskobrodska rafinerija poslovala je s "minusom" nešto većim od 30 milijuna KM (15 milijuna eura), čime je dotadašnji ukupni gubitak dosegnuo iznos od čak 485,7 milijuna KM (248 milijuna eura).

Prošlogodišnji gubitak istodobno je bio dvostruko veći od onog zabilježenog u 2012. godini.

Raniji nalazi financijske revizije utvrdili su kako je rafinerija u Bosanskom Brodu također opterećena brojnim dugoročnim i kratkoročnim financijskim obvezama čiji iznos premašuje 400 milijuna eura te stoga njeno poslovanje bitno ovisi o financijskoj potpori vlasnika "Njeftegazinkora".

U priopćenju "Optima grupe" objavljenom u srijedu navodi se kako ta tvrtka na odgovarajući način podmiruje sve tekuće obveze prema Poreznoj upravi Republike Srpske i Upravi za neizravno oporezivanje BiH, kao i da je od srpnja rafinerija počela s otplatom dugovanja na mjesečnoj razini od dva milijuna KM (milijun eura).

Tvrde i kako je "Zarubežnjeft" u proteklih šest godina u ove pogone uložio 261 milijun eura izravnih investicija.

Za prvih jedanaest mjeseci ove godine rafinerija u Bosanskom Brodu preradila je 896 tisuća tona sirove nafte. Iz "Optima grupe" ističu kako bi u 2015. godini trebala uslijediti nova ulaganja s ciljem proizvodnje dizel-goriva sa što manjim udjelom sumpora te dodatnog pročišćavanja emisijskih plinova radi zaštite okoliša.

Tome bi trebao doprinijeti i planirani projekt izmjene sustava grijanja koji bi, kako se navodi, umjesto vodene pare koristio električnu energiju.

Emisije plinova i štetnih materija iz rafinerije u Bosanskom Brodu godinama su problem za stanovnike Slavonskog Broda.

Komentirajte prvi

New Report

Close