Radnicima koji dođu 2500 eura godišnjeg bonusa, masaže, besplatan fitness…

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2019. u 12:03
Foto: Getty Images

Svi prvo pokušavaju iskoristiti vlastite resurse.

Gubitak vlastitih radnika istočnoeuropske zemlje nastoje nadomjestiti na isti način kao i zapad Europe: privlačenjem radne snage iz siromašnijeg susjedstva ili, ako njih nema dovoljno, zapošljavanjem radnika iz Azije i Afrike, piše Večernji list. Najsiromašnije članice EU Bugarska i Rumunjska prednjače po zapošljavaju radnika iz Vijetnama, Indije, Turske, Nepala, Kine, Maroka, Bangladeša… dok se ostale države koje mogu platiti nešto više drže prvih susjeda. Ukrajinci, Moldavci, Srbi i građani BiH slove kao poželjna radna snaga za sve napredne tranzicijske države.

Više od milijun Ukrajinaca popunjava praznine na poljskom tržištu, Moldavci dolaze u Rumunjsku i Bugarsku, za Srbe se tuku Slovaci, Česi i Mađari, dok su Bosanci prvi izbor i za Hrvatsku i za susjednu Sloveniju, odakle je stigla vijest da je jedna tamošnja tvrtka iz automobilske branše svima koji im dovedu ili preporuče radnika obećala 250 eura stimulacije. Slične stimulacije odavno se isplaćuju i u Poljskoj. Hrvatska se ove godine prilično agresivno uključila u utrku za radnicima davanjem zelenog svjetla za 50.000 novih radnih dozvola, za razliku od, recimo, Rumunja, čija je vlada dopustila 20.000 novih stranih dozvola.

Svi, dakako, prvo pokušavaju iskoristiti vlastite resurse pa, osim studenata i umirovljenika, pojedine zemlje, Poljaci, primjerice, zapošljavaju i zatvorenike. Češki industrijalci radnicima nude dodatni tjedan godišnjeg odmora i obavezan dnevni odmor, dok autobranša u Slovačkoj obećava otpremnine već nakon 60 dana rada. Slovačke se tvrtke rado predstavljaju i kao obiteljske pa supruge njihovih radnika imaju prednost kod zapošljavanja ili se posao muža i žene ugovara u paketu.

Reuters je pisao o podružnici jedne multinacionalke u Bugarskoj koja radnicima koji dođu u Sofiju nudi 2500 eura godišnjeg bonusa, masaže, besplatan fitness…. Bugarska vlada naglašava da su glavninu kvota za strance iskoristili radnici iz Vijetnama, Indije, Ukrajine, Turske i Rusije, dok Rumunjska zapošljava radnike iz Vijetnama, Turske, Nepala, Kine, Srbije, Moldavije, Maroka, Bangladeša, Filipina i Brazila. Mađarska redovito odobrava stipendije bosanskohercegovačkim učenicima i studentima, a široke ruke je i prema radnicima iz Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close