Radnici odbili plan ušteda, Alitalia na rubu bankrota

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2017. u 15:13
Radnici tvrde da su troškovi radne snage u Alitaliji ionako među najnižima/REUTERS

Dvije trećine radnika odbilo je plan koji je neophodan za dobivanje novih kredita, pa bi kompanija mogla ostati bez novca za mjesec dana.

Talijanska zrakoplovna kompanija Alitalia koja se diči neslavnom titulom "vječnog gubitaša" opet se našla u vrtlogu problema.

Zaposlenici kompanije odbili su plan restrukturiranja vrijedan milijardu eura koji je, između ostaloga, uključivao i otkaze te smanjenja plaća. Naime, plaće su trebale biti snižene za osam posto, a iz Alitalije je trebalo otići 1700 zaposlenika kako bi kompanija dobila dodatni novac za preživljavanje. "Gnjev radnika je pobijedio", kazao je za Reuters čelnik sindikata Fit-Cisl Antonio Piras dodavši kako je plan restrukturiranja, koji je Uprava prethodno dogovorila sa sindikatima, odbilo dvije trećine radnika. Ovime se kompanija našla u vrlo neugodnom položaju.

 

500 tisuća

€ svakoga dana izgubi talijanski nacionalni prijevoznik

Naime, Uprava je već ranije upozorila sindikate kako je prihvaćanje plana neophodno za dobivanje novih kredita od najvećih talijanskih banaka, UniCredita i Intese Sanpaolo. Izvori Reutersa tvrde kako Alitalia svakog dana izgubi 500.000 eura, a ako ne dobije kredite, za približno mjesec dana ostat će bez novca za operativno poslovanje. Inače, u svojoj 70-godišnjoj povijesti talijanski je nacionalni prijevoznik zabilježio dobit samo nekoliko puta. Plan predviđa da Alitalia opet postane profitabilna 2019. godine. Radnici su već nekoliko puta istaknuli kako nisu spremni na nova žrtvovanja jer su troškovi radne snage u Alitaliji ionako među najnižima u europskim zrakoplovnim kompanijama.

Zaposlenici se nadaju da će novonastala situacija nagnati Upravu da zatraži pomoć od vlade koja bi u tom slučaju imenovala svog povjerenika za kompaniju. Međutim, zamisao je na klimavim nogama. Premijer Paulo Gentiloni još je tijekom vikenda izjavio kako razumije dosadašnje žrtve koje su podnijeli zaposlenici, ali da kompanija neće preživjeti bez novih rezova. Podsjetimo, arapski Etihad vlasnik je 49 posto Alitalije koju je kupio 2014. godine. Tada su Arapi predviđali da će ove godine kompanija postati profitabilna.

Komentirajte prvi

New Report

Close