“Radnici na povremenim poslovima zaslužuju veća prava”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. srpanj 2017. u 08:29
Foto: Reuters

Premijerka Theresa May zatražila je prošle godine analizu novih oblika zapošljavanja zbog oštrih prigovora na račun učestalog sklapanja ugovora bez odredbe o radnom vremenu.

Radnici zaposleni na povremenim poslovima, poput onih angažiranih preko Uberove aplikacije za usluge prijevoza ili za dostavu hrane putem Deliverooa, zaslužuju veća prava iz radnog odnosa, pokazalo je u utorak izvješće koje je naručila britanska vlada.

Premijerka Theresa May zatražila je prošle godine analizu novih oblika zapošljavanja zbog oštrih prigovora na račun učestalog sklapanja ugovora bez odredbe o radnom vremenu. Dodatni je razlog bio sve veći broj samozaposlenih u uslužnom sektoru koji putem aplikacija primaju narudžbe za dostavu hrane ili taksi prijevoz, podsjeća Reuters.

Trenutno samozaposleni u Britaniji imaju samo osnovno zdravstveno osiguranje i prava iz domene sigurnosti na radu i zaštite od diskriminacije. Ostala su im prava redovnih radnika, poput godišnjeg odmora, pauze i minimalne plaće, nedostupna.

Prošle su godine dvojica samozaposlenih vozača Ubera koji su tvrdili da zaslužuju prava zajamčena redovnim radnicima, poput propisane minimalne plaće, dobila sudski spor. Budući da bi za Uber to značilo dodatne troškove, američka kompanija žalila se na presudu.

Zaključak je danas objavljenog izvješća da treba uvesti novu kategoriju zapošljavanja, takozvane "zavisne podizvođače", kako bi se obuhvatili zaposlenici angažirani putem platformi kao što su aplikacije.

"Moramo osigurati dodatnu zaštitu za tu skupinu i snažnije poticaje za tvrtke da im pruže pravičan tretman", kaže se u izvješću koje je za britansku vladu izradio izvršni direktor instituta Royaj Society of Arts Matthew Taylor.

"Najbolji način za postizanje boljeg rada nisu državni propisi već odgovorno korporativno upravljanje, dobar izvršni kadar i snažni odnosi sa zaposlenicima unutar organizacije", ustvrdio je Taylor.

Kompanije bi trebale dokazati da prosječan radnik koji radi prosječnim intenzitetom može zaraditi prosječnu plaću od 7,50 funti (9,65 dolara) na sat za dobnu skupinu iznad 25 godina, uz 20-postotnu marginu greške, dodaje se u izvješću.

Poslodavci pak poručuju da "ekonomija bazirana na povremenim poslovima", u kojoj građani mogu paralelno raditi za više poslodavaca bez fiksnih ugovora, omogućava veću fleksibilnost kako poslodavcima tako i radnicima.

Sindikati pak kritiziraju takve oblike rada, nazivajući ih eksploatacijom.

Britanska premijerka poručila je pak danas da će njezina vlada uzeti u obzir zaključke izvješća ali nije obećala njegovu punu primjenu u praksi.

"Iz Matthewovog je izvješća jasno da naš odgovor na promjene u svijetu ne može biti pokušaj da se zaustavi vrijeme", upozorila je May.

"Pobrinut ćemo se da građani imaju prava i zaštitu koju trebaju a pritom ćemo nastojati da ne zapadnemo u zamku prekomjerne regulacije", dodala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close