Radnici kasina od države traže zaštitu od investitora

Autor: Tomislav Pili , 05. studeni 2014. u 16:59
Radnici Taj Mahala izašli su i na ulice u pokušaju da spase tvrtku u kojoj rade/REUTERS

Burzovni ulagač i milijarder Carl Icahn želi preuzeti kockarnicu, ali ne želi za 3000 zaposlenika plaćati zdravstveno osiguranje.

Financijski problemi jedne od najpoznatijih kockarnica u Atlantic Cityu nagnali su zaposlenike da se za pomoć obrate gradonačelniku kako ih ne bi preuzeo poznati burzovni mešetar Carl Icahn.

Kasino Taj Mahal koji je prije sedam godina bio u vlasništvu Donalda Trumpa nalazi se pred propašću ako se ne pronađe 175 milijuna dolara za podmirenje dugova prema vjerovnicima.Prema pisanju CNN-a, zaposlenici predvođeni sindikatom Local 54 prije desetak dana izašli su prosvjedovati na ulice, a u ponedjeljak su se sastali s gradonačelnikom Donom Guardianom te zatražili da grad Atlantic City i država New Jersey podmiri 175 milijuna dolara dugova tvrtke Trump Entertainment Resorts i spasi 3000 radnih mjesta. Gradonačelnik Guardian nije im dao nikakva jamstva, ali propašću Taj Mahala broj propalih kockarnica u Atlantic Cityu samo u ovoj godini popeo bi se na pet. Do sada je već izgubljeno 8000 radnih mjesta.

Radnici pod svaku cijenu žele izbjeći da kockarnicu preuzme investitor i milijarder Carl Icahn koji je izrazio interes da uloži 100 milijuna dolara u Taj Mahal, ali pod uvjetom da zaposlenicima ne plaća zdravstveno i mirovinsko osiguranje.Zanimljivo, i sama tvrtka Trump Entertainment Resorts koja je po četvrti put pred bankrotom podržava napore zaposlenika da rješenje nađu kod države. Tako je glasnogovornica Kathleen McSweeney za CNN izjavila kako "aplaudira posvećenosti zaposlenika i nada se da će izabrani predstavnici također podržati njihove napore". Carl Icahn obratio se sindikatu prošlog tjedna otvorenim pismom u kojem naglašava "kako ne želi imati posla s nasilnicima".

Tko je Carl Icahn?

Utjecajni 'vuk s Wall Streeta'

Burzovni ulagač Carl Icahn – poznat po svom aktivizmu – većinski je dioničar holdinga Icahn Enterprises. Rođen je prije 78 godina u njujorškom Queensu, a diplomirao je umjetnost i filozofiju na Princetonu. Kao broker na Wall Streetu počinje raditi 1961., a već 1968. osniva svoju tvrtku. Bogatstvo mu se procjenjuje na 26 milijardi dolara, a njegove riječi na Wall Streetu uzimaju se vrlo ozbiljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close