Radnici iz Europe u Australiji su potplaćeni, iskorištavani, uznemiravani i napadani

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 10:10
Foto: Thinkstock

Stranci u Australiji s vizama za privremeni rad predmet su “šokantnih oblika iskorištavanja”.

Stranci u Australiji s vizama za privremeni rad predmet su "šokantnih oblika iskorištavanja", kažu medijska izvješća objavljena u ponedjeljak.

Nacionalna televizija ABC kaže da je pronašla dokaze da su Azijci i Europljani koji su zaposleni na farmama i u tvornicama potplaćeni, iskorištavani, uznemiravani i napadani.

Izvješće te medijske kuće kaže također da su od žena tražene seksualne usluge u zamjenu za vize za ulazak u Australiju.

Program pod nazivom "Working Holiday Visa" osmišljen je kao program kulturne razmjene koji omogućuju mladima ispod 31 godinu da rade u Australiji do šest mjeseci, najčešće niskokvalificirane poslove kao što su branje voća ili rad u tvornicama.

Pravobranitelj za rad kazao je da sve češće stižu pritužbe o potplaćenosti i iskorištavanju radnika.

Neki od njih tvrde da su plaćeni manje od polovice minimalne plaće.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Radnici u Hrvatskoj su maženi i paženi od strane poslodavaca u tolikoj mjeri da ne moraju ni raditi ako im se neda… to se toliko pročulo u svijetu da su sve ambasade Hrvatske zagušene od navale raznih jadnih i iskorišetnih Australaca, Kanađana, Šveđana i drugih koji žele svoju sreću i budućnost potražiti u Lijepoj Našoj

Nek se vrate doma.

Ne znam kako je u Australiji.

Kanadska Temporary Foreign Worker visa je legalizacija robovlasnistva. Nostitelj vise moze raditi samo za jednog poslodavca inace gubi visu. Dakle poslodavac moze raditi od njega sto zeli.

Problem je nastao zbog velikog migracijskog vala koji je krenuo iz zemalja s padom standarda. Samo je iz Španjolske od početka krize otišlo 250 000 mlađih ljudi. Kad pribrojimo ljude iz Ukrajine, Iraka, Palestine, Sirije, Kurdistana, Egipta itd. dolazimo do milijuna ljudi koji traže bolji život u prekomorskim zemljama.

New Report

Close