Računalstvom u oblaku SAP-ovo poslovanje u nebu

Autor: Tomislav Pili , 13. listopad 2019. u 22:00
Bill McDermott je poručio kako je 'bilo dobro dok je trajalo'/Reuters

Analitičari ističu da je Bill McDermott odlučno usmjerio poslovanje prema ‘cloudu’, a rezultat je vidljiv u skoku rezervacija za usluge od 38% u trećem kvartalu.

SAP ne bi postao ovo što je danas da nije bilo Billa McDermotta – izjavio je povodom odlaska izvršnog direktora predsjedatelj nadzornog odbora i jedan od osnivača kompanije Hasso Platter.

Njegove riječi u najkraćim crtama opisuju transformaciju te njemačke kompanije koja se od proizvođača poslovnog softvera za upravljanje troškovima preobrazila u tehnološkog lidera u Europi. Bill McDermott odstupio je u petak s dužnosti nakon deset godina provedenih za kormilom kompanije, a njegovim odlaskom kompanija s vraća moelu upravljanja s dva izvršna direktora.

Frustrirani klijenti
Dužnost izvršnog direktora dijelit će Jennifer Morgan i Christian Klein. Morgan je došla u SAP 2004. godine i u posljednje vrijeme nadležna je za poslovanje u oblaku. Klein je došao u kompaniju kao student i napredovao je do pozicije poslovnog direktora. Oboje najavljuju da će u kratkom roku nastaviti McDermottovim putem. McDermott je imenovan je jednim od dvojice izvršnih direktora SAP-a 2010. godine a od 2014. godine sam je obavljao tu dužnost, postavši prvim Amerikancem na čelu njemačke softverske kompanije.

 

6,8 mlrd.

eura dosegli su ukupni prihodi u trećem tromjesečju

Njegov odlazak označava kraj razdoblja u kojem je nizom transakcija vrijednih milijarde dolara izgradio SAP u vodeću europsku tehnološku grupu. Negativna je strana tog procesa bila složena struktura kompanije koja je frustrirala brojne klijente, piše Reuters. Vjerojatno jedan od najvećih poteza bila je kupnja softverske tvrtke Qualtrics prije godinu dana za 8 milijardi dolara. Analitičari pak ističu da je McDermott odlučno usmjerio kompaniju prema računalstvu u oblaku, uspješno mijenjajući poslovanje i istodobno ostvarujući dobre poslovne rezultate.

SAP-ov softver za računalstvo u oblaku kupili su Alibaba, Amazon, Microsoft i Google, a kompanija ima i vlastite podatkovne centre. McDermott je pokrenuo program štednje, najavljujući povećanje profitnih marži za pet postotnih bodova do 2023. godine.

Strategija donosi rezultate
Nakon nešto slabijeg drugog tromjesečja, rezultati u trećem tromjesečju pokazuju da je njegova strategija počela donositi rezultate. Tako su u tromjesečnom razdoblju zaključno s rujnom nove rezervacije usluga u oblaku skočile čak 38 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom tromjesečju, zahvaljujući velikom poslu s neimenovanim partnerom, pokazuje preliminarno izvješće.

Ukupni prihodi porasli su 13 posto, na 6,79 milijardi eura. McDermottov odlazak poklopio se s odlaskom Marka Hurda, jednog od dvojice izvršnih direktora Oraclea, ljutog SAP-ovog konkurenta. Kao i SAP, i Oracle je posljednjih godina morao napraviti tranziciju sa softvera za računala na računalstvo u oblaku, a . "Bilo je dobro dok je trajalo, uzbudljivo", poručio je Bill McDermott, 58-godišnji Njujorčanin, koji nosi crne naočale otkada je prilikom nezgode u kući i 10 operacija ostao slijep na jedno oko. U SAP-u će ostati do kraja godine u ulozi savjetnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close