Rađa se jedna od najvećih burzi na svijetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2016. u 11:56
Foto: Thinkstock

Izvršni direktor LSE-a Xavier Rolet kazao je da će dvije kompanije stvoriti kombinaciju koja će definirati tu industriju.

Londonska burza (LSE) i Deutsche Bourse dogovorili su uvjete udruživanja na ravnopravnim osnovama kojim će nastati jedno od najvećih tržišta dionica u svijetu, objavile su te burze u srijedu.

Prema uvjetima toga sporazuma, dioničari LSE-a bit će vlasnici 45,6 posto udjela u novoj kompaniji, dok će dioničari Deutsche Boerse u svome vlasništvu držati 54,4 posto.

Izvršni direktor LSE-a Xavier Rolet kazao je da će dvije kompanije stvoriti kombinaciju koja će definirati tu industriju.

Tvrtke su objavile da bi povezivanjem trebale ostvariti godišnje uštede od 450 milijuna eura, što odgovara približno petini operativnih troškova od ukupno 2,2 milijardi eura koliko su dvije kompanije zabilježile u prošloj godini.

U vlasništvu LSE-a već je Borsa Italiana u Milanu, podsjeća Reuters. 

U priopćenju kompanija navodi se da će "kombinacija Londonske, Frankfurtske i Milanske burze stvoriti platformu za financiranje i promoviranje gospodarskog rasta europskih kompanija, a bit će atraktivna ponuda azijskim i američkim kompanijama koje traže pristup ulagačima i kapitalu".

Novostvorena kompanija zadržat će sjedišta u Londonu i Frankfurtu, ali će nova holding kompanija UK TopCo imati sjedište u Londonu, objavile su kompanije.

Nedavno je tvrtka Intercontinental Exchange (ICE), u čijem je vlasništvu Njujorška burza (NYSE), objavila da razmatra mogućnost podastiranja ponude za preuzimanje LSE-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close