Qatar Airways ulazi u slovensku Adriu?

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2015. u 22:00
Država pokušava privatizirati Adriu od 2012.

Inicijativa predsjednika Pahora.

Vrh slovenske politike vrlo bi rado vidio katarskog nacionalnog zračnog prijevoznika kao novog vlasnika Adria Airwaysa, prenose slovenski mediji pisanje britanskog Financial Timesa.

Nakon što je Etihad iz Abu Dhabija postao novi vlasnik Air Serbije, rastući interes arapskih aviokompanija za europske kompanije pokušava iskoristiti i slovenska politika koja je trenutno usred programa privatizacije državnih poduzeća. Kako piše FT, predsjednik Borut Pahor sredinom siječnja je u Dohi predložio katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad al-Thaniju da Qatar Airways kupi udjel u posrnulom slovenskom zrakoplovnom prijevozniku.

Kako tvrdi Aleš Cantarutti, državni tajnik u slovenskom ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije, prijedlog je naišao na vrlo dobar prijem kod katarske strane, a šeik je izjavio kako bi Qatar Airways trebao ozbiljno razmisliti o tom prijedlogu. Slovenija pokušava privatizirati Adriu od 2012., a početkom ove godine država je objavila prodaju 91 posto udjela. Inače, slovenska želja da Arapi preuzmu kompaniju i nije tako nova jer je istovjetni prijedlog još 2009. iznio Pahorov prethodnik, Danilo Turk. Nakon što je Etihad ušao u bivši Jat, Aleš Cantarutti ističe kako ne vidi razloga zašto Qatar Airways ne bi isto učinio i u Sloveniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close